ÚRSO rozhodol o definitívnych cenách tepla. Pozrite si zvýšené mesačné sumy

Maximálne regulované ceny tepla pre všetkých odberateľov v systémoch centrálneho zásobovania teplom (CZT) vzrastú tento rok v priemere o 14,5 percenta. „Avšak medzi cenami tepla existujú v rámci Slovenska značné rozdiely v závislosti od viacerých faktorov, najmä typu paliva a nákladov na palivá potrebné na výrobu tepla, objemu vyrobeného a dodaného tepla, a podobne,“ tvrdí regulátor. Vo štvrtok o tom informoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

05.01.2023 10:20 , aktualizované: 11:31
debata (42)

Pre odberateľov v bytových objektoch sa na základe mimoriadnych opatrení vlády skutočne uplatňované ceny za dodávku tepla zvýšia maximálne o 20 eur za megawatthodinu (MWh). „Na základe uvedeného sa cena tepla v CZT systémoch pre bytové objekty na rok 2023 zmení maximálne o 20 Eur na MWh dodaného tepla, vrátane DPH, v porovnaní s naposledy schválenou alebo určenou cenou úradom pre rok 2022,“ spresňuje úrad nové ceny.

bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Čítajte viac Domácnostiam sa účty za elektrinu a plyn zvýšia. ÚRSO prepočítal, koľko si priplatia

Regulátor zverejnil podrobnosti na svojom webe.

Úrad do konca roku 2022 vydal 248 rozhodnutí o cenách za výrobu, distribúciu a dodávku tepla v systémoch CZT na rok 2023, ktoré pokrývajú približne 73 % podielu dodávok tepla v systémoch CZT. Zvyšných 85 cenových konaní na rok 2023 bude ukončených po splnení príslušných legislatívnych náležitostí.

„Odporúčame odberateľom pozorne preskúmať uvedené nariadenie Vlády SR, sledovať zverejnené ceny tepla v CZT systémoch a dôsledne uplatňovať svoje práva u dodávateľov tepla. Zároveň odporúčame pozorne sledovať spôsob zúčtovania a rozpočítavania nákladov na teplo v rámci bytových objektov pre jednotlivých užívateľov,“ radí šéf ÚRSO Andrej Juris.

Ceny sa výrazne líšia v krajoch v závislosti od použitých palív, veľkosti odberov tepla a podobne.

Presnejšie zvýšené výdavky prepočítal ÚRSO v nasledujúcej tabuľke:

Kým v roku 2022 priemerná domácnosť v bytovom dome so spotrebou 7 MWh za rok zaplatila 690 eur, v tomto roku to bude v priemere 807 eur. To je o skoro 117 eur za rok viac. Mesačne to bude o 9,7 eura viac. Priemerný nárast je teda 14,5 percenta.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #teplo #zdražovanie #ÚRSO