Šetríme plynom alebo nie? Hirmanov rezort zverejnil jednoznačné čísla

V porovnaní s päťročným priemerom sme v novembri 2022 zaznamenali zníženie spotreby vo výške 15,12 percenta, hlási rezort hospodárstva pod vedením Karela Hirmana.

05.01.2023 08:44
SR MH Hirman TK energetika závery rokovanie BAX Foto:
Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman.
debata (10)

Aj napriek tomu, že posledné údaje o spotrebe plynu z Eurostatu ukazovali, že Slováci ako jediní spolu s Maltou nešetria, ministerstvo tvrdí opak.

„Napriek nezrovnalostiam so zverejňovaním dát Eurostat-u k reálnej spotrebe plynu na Slovensku konštatujeme, že naďalej evidujeme jeho výrazný pokles. V porovnaní s päťročným priemerom sme v novembri 2022 zaznamenali zníženie spotreby vo výške 15,12 %,“ píše rezort na Facebooku.

V októbri to bolo 25,78 percenta, v mesiaci september 25,86 percenta a v auguste šlo o 23,14 percentné zníženie. „Tento pokles ovplyvňujú dva faktory, a to ceny energetických komodít a nadpriemerne teplé počasie,“ tvrdí rezort.

Viac informácií o tom, ako si sledovať svoju spotrebu a ako prispieť k šetreniu, nájdete na webovej stránke www.setrimeprenas.sk.

Šetrenie potvrdil pre Pravdu aj generálny riaditeľ SPP Miroslav Kulla. „Ľudia šetria v súčasnosti už asi 10 percent spotreby v porovnaní s našimi prognózami. Efekt uvedomenia tam je aj napriek tomu, že ceny energií pre domácnosti nenarástli počas roka,“ povedal Kulla.

„Šetrenie neporovnávame na ročnej báze. Zákazníci prichádzajú a odchádzajú. Je to oproti našim odhadom, ktoré nahlasujeme distribučnej spoločnosti. Každý mesiac máme balík zákazníkov a my predpokladáme ich potrebu. To znamená, že za október a november, čo boli teplé mesiace, je to po očistení od vplyvov počasia. Teda ušetrilo sa 10 percent oproti našim predpokladom,“ dovysvetlil Kulla s tým, že presné čísla za rok 2022 budú mať až v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Riaditeľ SPP Miroslav Kulla Čítajte viac Šéf SPP o nových cenách plynu: Ľudia nemusia nič robiť, nikde chodiť či volať. Všetko bude automatické

Medzitým cena plynu na burzách letí dole. Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe klesli v stredu na najnižšiu úroveň od novembra 2021, keďže mierne zimné počasie znížilo dopyt a zmiernilo obavy z krízy dodávok.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame sa počas obchodovania v stredu prepadla až na 64,22 eura za megawatthodinu (MWh), čo bolo najmenej od novembra 2021. O 17.30 h sa kontrakt predával po 64,30 eura za MWh.

Ceny plynu od druhého decembrového týždňa klesajú, čo pomáha zmierniť obavy z dlhšej krízy, ktorá by ochromila európsku ekonomiku. Ak ceny zostanú nízke, prinieslo by to zmiernenie vysokej inflácie v celom regióne. Ak sa Európa vyhne prudkým mrazom, bude v silnej pozícii, pokiaľ ide o dopĺňanie zásob plynu po zime.

Zásobníky plynu v Európskej únii (EÚ) sú stále takmer na 84 % plné a utlmený dopyt počas sviatkov dokonca umožnil vrátiť časť plynu späť. To pomôže Európe zvládnuť akékoľvek ochladenie neskôr v priebehu zimy a znížiť deficit dodávok z Ruska.

V stredu sa zvýšila aj produkcia elektriny z vetra a v Nemecku dosiahla rekord, vďaka čomu sa znížil dopyt po plyne na výrobu elektriny.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #ministerstvo hospodárstva