Európa sa teší a Rusku ukazuje, že sa to dá. Plynu je v zásobníkoch dosť

Úrovne zásob zemného plynu v Európskej únii (EÚ) dosahujú takmer 84 %. Tieto zásoby boli v decembri vyššie ako priemer pred štyrmi až šiestimi rokmi aj napriek tomu, že sa Rusko pokúšalo zastaviť svoje dodávky v reakcii na sankcie Západu proti Moskve pre vojnu na Ukrajine. Uviedla to v stredu Európska komisia.

04.01.2023 16:25
zasobnik lng zemny plyn polsko Foto:
Zásobník na LNG plyn.
debata (258)

Pre obavy z nedostatku plynu počas zimy začalo 27 členských krajín EÚ minulý rok intenzívne plniť svoje zásobníky. Vďaka tomu sa úroveň spoločných zásob plynu do septembra vyšplhala na 82 %, čo bolo výrazne nad cieľovou hranicou 80 %, ktorá bola stanovená až na november. A zároveň spotreba plynu klesla o 20 % od augusta do novembra. Súčasná mierna zima v Európe pomáha udržať zásoby plynu vysoké.

ceny energie žena zarmútok neistota Čítajte viac ÚRSO finálne rozhodol o cene plynu na rok 2023. Koľko si priplatí domácnosť?

Rusko, ktoré nahnevali sankcie, minulý rok zredukovalo dodávky plynu do Európy. Pred inváziou ruskej armády na Ukrajinu koncom februára sa dodávky plynu potrubiami z Ruska podieľali až 40 % na všetkom plyne dovezenom do Európy. V súčasnosti je to len približne 9 %.

„To je celkom dobrá pozícia,“ povedal novinárom hovorca Európskej komisie Tim McPhie. „Na začiatku tohto roka máme zdravú úroveň skladovania plynu, ale v žiadnom prípade nie sme spokojní. Vieme, že tento rok bude aj naďalej náročný,“ dodal.

Komisia odhaduje, že celková úroveň plynu v zásobníkoch v rámci EÚ dosahuje takmer 84 %, pričom v decembri 2022 bola o 13 % vyššia ako priemer v rokoch 2016 – 2018. Ceny energií sa v uplynulých mesiacoch znížili, čiastočne aj v dôsledku miernejšieho zimného počasia, ako sa očakávalo.

Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš z roku 2004. Čítajte viac Porovnanie Česka a Slovenska po 30 rokoch. Pozrite si grafy kľúčových oblastí života

„Čím viac dokážeme investovať do energetickej efektívnosti, do znižovania spotreby energie a čím viac dokážeme podporiť obnoviteľné zdroje, tým lepší budeme mať základ pre znižovanie našej závislosti od plynu, ktorý ovplyvňuje ceny elektriny a prispieva ku globálnemu otepľovaniu,“ vyhlásil McPhie.

Agentúra pripomína, že do Nemecka v utorok (3. 1.) dorazila prvá z pravidelných dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov.

258 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn