ÚRSO finálne rozhodol o cene plynu na rok 2023. Koľko si priplatí domácnosť?

Plyn bude v tomto roku drahší o 16 až 21 percent. Nové ceny energií sú definitívne. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) prepočítal, koľko v roku 2023 zaplatí domácnosť na faktúrach za plyn.

04.01.2023 11:15
ceny energie žena zarmútok neistota Foto:
debata (62)

Po novom priemerná domácnosť zaplatí za plyn od takmer 14 do 191 eur za rok viac. Výška účtov závisí od toho, na čo ľudia energie využívajú. Či je to len varenie, alebo aj ohrev vody a zároveň aj na kúrenie.

Ak v dvojizbovom byte žije rodina s malým dieťaťom a plyn využívajú len na varenie, ich ročný účet za plyn vyskočí o skoro 14 eur. Mesačne to v prepočte vychádza o 1,15 eura navyše.

Druhý ilustračný príklad je rodina, ktorá plyn využíva prevažne na varenie a ohrev vody. V takomto prípade bude platiť ročne o skoro 94 eur navyše, čo mesačne vychádza o 7,8 eura viac.

Rodina s deťmi bývajúca v dome, ktorá plyn používa na varenie, ohrev vody a kúrenie, za plyn zaplatí o 191 eur viac, teda za mesiac o 15,92 eur viac.

Odhady nárastu cien plynu na rodinný rozpočet prepočítal ÚRSO vo svojej tabuľke. Vďaka nariadeniu vlády sa stlmí masívny nárast cien plynu. Na základe uvedených skutočností sa celková koncová cena zemného plynu pre domácnosti na rok 2023 zmení v priemere o necelých 16 percent v porovnaní s rokom 2022.

Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v energokríze pre domácnosti. Čítajte viac Regulátor rozhodol o konečnej cene elektriny. Nárasty sú minimálne, vysoké ceny energií nás dobehnú

V tabuľke je znázornené, čo by sa dialo v prípade, ak by vláda nezasiahla. V takom prípade by boli náklady oveľa vyššie. V závislosti od spotreby by si domácnosti priplácali mesačne od 5,15 eura do 202,83 eura mesačne.

Šéf Slovenského plynárenského priemyslu Miroslav Kulla v nedávnom rozhovore pre denník Pravda povedal, že ľudia nemusia nič robiť, nikde chodiť či volať. Všetko bude automatické. Len sa vydajú nové cenníky a je to vybavené.

Riaditeľ SPP Miroslav Kulla Čítajte viac Šéf SPP o nových cenách plynu: Ľudia nemusia nič robiť, nikde chodiť či volať. Všetko bude automatické
62 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #ceny plynu #rok 2023