Ceny plynu pokračujú v prudkom poklese. Dostali sa na úroveň spred začiatku vojny na Ukrajine

Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe pokračovali v poklese aj posledný obchodný deň roka 2022 a dostali sa na úroveň spred začiatku vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

31.12.2022 09:55
tanker so skvapalneným plynom Foto: ,
Letecký pohľad na tanker so skvapalneným plynom v blízkosti prístavného terminálu.
debata (166)

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v piatok klesla až na 71,60 eura za megawatthodinu (MWh), pričom na začiatku obchodovania sa ešte pohybovala nad 80 eur za MWh.

Cena referenčného TTF kontraktu sa dostala najnižšie od februára. Ešte na začiatku decembra na krátko vzrástla nad 150 eur za MWh. V minulom týždni sa cena referenčného TTF kontraktu na plyn oslabila takmer o 30 %, pričom od polovice decembra klesla o viac než 60 eur.

Podobná situácia je aj na pražskej burze, kde sa cena plynu dostala na úroveň 90 eur za meawatthodinu. Vývoj si môžete pozrieť v grafe nižšie.

Ceny plynu v Európe sa dostali na rekordné úrovne počas leta, keď referenčný TTF kontrakt vyskočil až na 345 eur za MWh. Príčinou bolo vtedy zastavenie dodávok plynu z Ruska. Aj napriek aktuálnemu uvoľneniu na európskom trhu s plynom a výraznému poklesu sú ceny stále relatívne vysoké. Na porovnanie, v roku 2020 sa ceny na burze TTF pohybovali pod 20 eur za MWh.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Masívny prepad cien na čerpačkách. Kde sa až zastaví?

Hlavnou príčinou pokračujúceho poklesu cien plynu v Európe je teplé počasie. Predpovede počítajú s tým, že teploty v Európe zostanú nad priemerom aj na začiatku nového roka. Napríklad v Nemecku sa na prelome roka očakáva v niektorých regiónoch až 20 stupňov Celzia.

Mierne počasie totiž umožnilo štátom nadmerný plyn ukladať do zásobníkov. Takisto sa výrazne zvýšila výroba veternej elektriny.

166 debata chyba