ÚRSO vydalo rozhodnutie pre dodávateľov energií, ako majú vyzerať ceny tepla

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vydal rozhodnutie, aby ozrejmil nariadenia Vlády SR o cenách tepla v regulovanej dodávke tepla v systémoch Centrálneho zásobovania tepla (CZT).

23.12.2022 11:45
Andrej Juris, Foto:
Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris
debata (1)

„Výrobcovia a dodávatelia tepla sú povinní pri fakturácii ceny za dodané teplo do bytových objektov postupovať podľa nariadenia Vlády SR a neuplatňovať voči uvedeným koncovým odberateľom ceny tepla schválené alebo určené od 01.01.2023 roz­hodnutím ÚRSO,“ tvrdí regulátor.

Karel Hirman Čítajte viac O koľko stúpnu ceny energií na rok 2023 (otázky a odpovede)

ÚRSO zverejnilo oznámenie na svojej stránke v piatok doobeda.

Podľa vyššie uvedeného zákona vláda Slovenskej republiky ustanovila limit nárastu ceny tepla pre koncových odberateľov v bytových objektoch vo výške jednozložkovej hodnoty maximálnej ceny tepla naposledy schválenej alebo určenej ÚRSO pre rok 2022 zvýšenej o 15 percent.

„Výrobcovia a dodávatelia tepla sú tak povinní pri fakturácii ceny za dodané teplo do bytových objektov postupovať podľa nariadenia vlády a neuplatňovať voči uvedeným koncovým odberateľom ceny tepla schválené alebo určené od 1. 1.2023 roz­hodnutím ÚRSO,“ píše úrad.

Teplárenské spoločnosti majú zároveň možnosť uplatniť ceny tepla, ktoré sú nižšie ako maximálne regulované, a viaceré spoločnosti aj takto vychádzajú v ústrety svojim odberateľom.

Na záver regulátor upozorňuje, že výška preddavkových (zálohových) platieb sú vecou odberateľa a dodávateľa. „Z pohľadu úradu by zálohy mali reflektovať predovšetkým skutočne uplatnené cenníky za teplo a očakávané objemy spotreby tepla odberateľov,“ dodalo ÚRSO.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #teplo #zdražovanie