Hirman informoval o nových cenách energií a memorande so Slovenskými elektrárňami

Minister hospodárstva Karel Hirman hovorí, že k dnešnému dňu jeho rezort pre domácnosti a podniky od 1. januára 2023 pripravil všetko, aby dostali zastropované ceny energií. „Ak by ale rozpočet nebol schválený, išli by sme podľa rozpočtového provizória, čo by v praxi znamenalo v januári kompenzovať ceny dodávateľom tepla, ale nestačili by peniaze na kompenzácie plynu,“ povedal Hirman.

21.12.2022 09:40 , aktualizované: 11:54
Karel Hirman Foto:
Minister hospodárstva Slovenskej republiky Karel Hirman.
debata (77)

Apelujem na politických lídrov, aby rozpočet schválili, dodal Hirman.

Pozrite si tlačovku naživo:

Aká je situácia so Slovenskými elektrárňami (SE), ktoré majú dodať lacnú elektrinu pre domácnosti? „Situácia je zložitá a od februára sa zhoršovala,“ tvrdí Hirman. Mešká nábeh tretieho bloku Mochoviec, čo vytvára enormný finančný tlak na SE. Ku koncu októbra mali mať SE ebidtu plusovú na úrovni 400 miliónov, no sú v mínuse vyše dvesto miliónov eur.

„Nemáme dohodu,“ povedal Hirman o memorande, ktoré stále nie je podpísané. „Rokovania pokračujú a budú pokračovať aj dnes. Bolo vydané nariadenie vo všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ), ktoré ošetruje dodávky elektrinu pre domácnosti,“ hovorí Hirman. VHZ definuje podmienky dodávok v kritických okamihoch a plne kopíruje dohodu z memoranda.

Branislav Strýček Mochovce Slovenské elektrárne Čítajte viac Lacná elektrina asi nebude, hrozia extrémne nárasty. Slovenské elektrárne odmietajú memorandum

SPP by tak v krízovej situácii mal dodávať domácnostiam lacnú elektrinu. Prapôvodnou príčinou, prečo je situácia zložitá je, že tretí blok Mochoviec nebude spustený do konca tohto roka. Kedy bude spustený? „Seriózne sa to nedá povedať,“ dodal Hirman.

„Ak sa hovorilo, že za všetkým hľadaj ženu, tak dnes môžeme hovoriť, za všetkým hľadaj tretí reaktor Mochoviec,“ zhodnotil príčinu problému minister.

Domácnosti mali ušetriť podľa februárových vyhlásení 500 eur za dva roky. Cena elektriny od SE mala ostať na úrovni približne 61 eur za megawatthodinu.

Riaditeľ SPP Miroslav Kulla Čítajte viac Šéf SPP o nových cenách plynu: Ľudia nemusia nič robiť, nikde chodiť či volať. Všetko bude automatické

Ak prejde rozpočet, lacnejší plyn bude

Aké budú ceny plynu? „Ak bude schválený rozpočet, tak cena bude taká, aká bola avizovaná,“ povedal Hirman. Vláda začiatkom decembra sľúbila domácnostiam zvýšenie plynu o maximálne 15 percent.

Z rozpočtu by malo ísť na pomoc domácnostiam s cenami plynu v objeme 1,6 miliardy eur. Toto dodávateľom preplatí štát z daní a odvodov, ktoré vyzbiera od občanov.

440 miliónov bude podľa Hirmana stáť pomoc s cenami tepla, ktoré takisto štát zadotuje dodávateľom.

Dokopy tak ide za pomoc s plynom a teplom o dve miliardy eur, čo je obrovská suma. No podľa Hirmana je to veľký problém a kríza, ktorú „musíme vyriešiť“.

Slovnaft bude vyvážať na Ukrajinu

Ďalšou novinkou je, že Slovnaft dostane po 5. februári výnimku z ropného embarga, ktoré uvalila Európska únia na Rusko. Všetky ropné výrobky bude môcť exportovať na Ukrajinu, povedal minister Hirman v stredu. „Podarilo sa vyrokovať pre Slovnaft výnimku zo sankčného režimu. Slovnaft tak bude môcť exportovať všetky ropné výrobky po 5. februári nielen do Českej republiky, ale aj na Ukrajinu. Vyrokovanie výnimky je veľmi veľmi významné.“

Slovenský minister hospodárstva taktiež privítal dohodu európskych krajín na zastropovaní trhových cien plynu. Hirman sa neobáva, že by to mohlo ohroziť dovoz plynu do EÚ z tretích krajín. „Dohoda by mala napomôcť eliminovať extrémne nárasty plynu od polovice februára. Zostalo zachovania našej európskej cenotvorby s ostatnými svetovými plynárenskými bodmi hlavne v Ázii. Eliminujú sa tak hrozby, že by boli ohrozené dodávky plynu do Európy,“ konštatoval Hirman.

Článok aktualizujeme.

Galek obvinil ministerstvo financií

Vláda musí v týchto dňoch riešiť problém zmluvy so Slovenskými elektrárňami (SE) o dodávkach lacnej elektriny pre domácnosti. Memorandum, ktoré s nimi podpísal štát ešte začiatkom roka, sa podľa dočasne povereného ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) neukázalo ako výhodné.

Bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS), ktorý obviňuje ministerstvo financií zo zdržiavania podpisu zmluvy, by sa mal podľa Matoviča pozrieť práve na memorandum dohodnuté jeho straníckym šéfom, bývalým ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS). Vláda sa opierala o tento dokument, keď ohlásila nulový nárast ceny elektriny.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #zdražovanie #Karel Hirman