Bývalý Sulíkov tajomník Galek má informácie, kde viazne dohoda s elektrárňami. Je za tým Matovič

Štátna pomoc v boji s drahými energiami je ohrozená. Upozorňuje na to strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá potvrdila nepodpísanie zmluvy medzi Slovenskými elektrárňami a štátom o dodávke zastropovanej silovej elektriny pre domácnosti. Za všetkým má byť podľa bývalého štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva a súčasného poslanca za stranu SaS Karola Galeka Ministerstvo financií SR.

20.12.2022 14:18
Karol Galek Foto:
Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek
debata (39)

„Podľa mojich informácií je za tým opäť ministerstvo financií, ktoré s podpisom nesúhlasí. Dôvodom má byť to, že ministerstvo financií by radšej túto elektrinu (vyčlenenú na pomoc pre domácnosti v objeme zhruba 6 terawatthodín – pozn. red.) zdanilo. Vyzývam ministerstvo financií a hospodárstva, aby podpísali túto zmluvu, aby bola zabezpečená elektrina pre domácnosti,“ povedal na utorňajšej tlačovej besede Galek.

Ministerstvo hospodárstva, ako aj Slovenské elektrárne pre agentúru SITA na tento problém zatiaľ nereagovali.

Celá pomoc s energiami je podľa už opozičnej strany SaS nastavená zle. „Jednak nemotivuje ľudí žiadnym spôsobom šetriť. Celá pomoc je postavená na štátnom rozpočte. To znamená ľudia aj podnikatelia si zaplatia za energie vo faktúrach a aj priamo z daní,“ dodal Galek.

Opatrenia, ktoré mali pripravovať nominanti SaS ešte pred ich odchodom z vlády, neboli podľa Galeka naviazané na štátny rozpočet, neboli však dotiahnuté do úspešného konca. „Či už to bolo napríklad použitie plynu zo železnej rezervy, ktorú máme na Morave. Vďaka tomuto plynu by sme v štátnom rozpočte ušetrili 1,7 miliardy eur. Taktiež sme navrhovali využiť elektrinu z vodných elektrární. Žiaľ ani toto sa neudialo,“ zdôraznil Galek, ktorý upozornil, že tohtoročný rozpočet je navýšený o 1,5 miliardy eur, ktoré môžu smerovať na pomoc s drahými energiami aj v budúcom rok. Využiť môžeme podľa neho aj nevyčerpané eurofondy vo výške viac ako jednej miliardy eur.

Branislav Strýček Mochovce Slovenské elektrárne Čítajte viac Lacná elektrina asi nebude, hrozia extrémne nárasty. Slovenské elektrárne odmietajú memorandum
39 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #elektrina #zdražovanie