Prelomová dohoda z Bruselu o cenovom strope plynu. Nemecko varuje pred maďarským scenárom

Európska únia (EÚ) sa po mesiacoch politických sporov dohodla na cenovom strope na veľkoobchodné ceny plynu na úrovni 180 eur za megawatthodinu (MWh). TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Bloomberg.

19.12.2022 19:41
Leyenová Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
debata (17)

Ministri energetiky EÚ sa v pondelok dohodli na tom, že za konkrétnych podmienok cena plynu na holandskej burze TTF nebude môcť prekročiť 180 eur za MWh, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

V pondelok sa cena referenčného kontraktu na burze TTF nachádzala na úrovni 110 eur za MWh. V auguste sa dostala až nad 340 eur za MWh.

macron Čítajte viac Francúzsko nestihne opraviť starnúce elektrárne. Energetická kríza sa môže prehĺbiť

Takzvaný korekčný mechanizmus pre trh s plynom je dočasným opatrením, ktoré má zabrániť prudkým kolísaniam ceny, a mal by od 15. februára 2023 platiť 1 rok, uviedli pre Bloomberg zdroje oboznámené so záležitosťou. Cenový strop je výrazne nižšie v porovnaní s novembrovým návrhom Európskej komisie (EK).

Nový cenový strop

EK chcela stanoviť strop na úrovni 275 eur za MWh. To je však príliš vysoko na to, aby ochránila členské štáty pred prudkým zdražením plynu, s ktorým sa museli vyrovnať tento rok po tom, ako Rusko po svojom útoku na Ukrajinu obmedzilo dodávky plynu do Európy.

Nový cenový strop začne platiť len v prípade, ak bude cena na plyn na TTF o viac než 35 eur za MWh vyššia v porovnaní s cenou skvapalneného zemného plynu (LNG) na globálnom trhu. Ceny na TTF budú musieť zostať nad 180 eur za MWh a o 35 eur nad cenou LNG tri dni po sebe, aby sa aktivoval korekčný mechanizmus.

Hrozí maďarský scenár?

Ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank upozorňuje, že krajiny na čele s Nemeckom sa obávajú, že dohodnutá úroveň stropu je príliš nízka, takže hrozí, že odradia svetových dodávateľov plynu, aby ním zásobovali práve trh EÚ.

Mohol by sa tak dostaviť podobný efekt ako nedávno v Maďarsku, kde zastropovanie cien pohonných hmôt odradilo od zásobovania tamojšieho trhu zahraničných dodávateľov. Vláda premiéra Viktora Orbána nakoniec musela na kritický nedostatok pohonných hmôt v krajine reagovať núdzovým ukončením zastropovania. Pohonné hmoty tak skokovo zdraželi.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #ceny plynu #strop