Nový šéf SPP o lacnejšom plyne pre domácnosti: Mali by ho dostať, len to treba dotiahnuť

V zásobníkoch máme viac ako 80 percent zásob ročnej spotreby plynu, hovorí generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu Miroslav Kulla. „Sme optimistickí, predpokladáme, že plynu bude dosť na celú zimu. Samozrejme, nesmie dôjsť k prerušeniu tokov plynu z ostatných krajín na Slovensko,“ dodáva Kulla.

20.12.2022 05:01
Riaditeľ SPP Miroslav Kulla Foto:
Riaditeľ SPP Miroslav Kulla.
debata (15)

Ak sa schváli rozpočet, domácnosti by sa mali dočkať od Nového roka plynu, ktorého cena by v priemere nemala prekročiť 15 percent, hovorí Kulla. „Treba to ešte legislatívne dotiahnuť,“ povedal Kulla.

matovič heger Bôrik Čítajte viac Politici majú dva týždne, inak hrozí kolaps lacných energií a kríza. Čo čaká Slovensko bez rozpočtu?

Z Ruska na Slovensko momentálne prúdi 30 až 60 percent dohodnutého objemu. „Toky z Ruska sa nedajú označiť za spoľahlivé. Preto sme museli diverzifikovať nákup plynu z ostatných krajín. Museli sme nájsť iné trasy,“ dodal Kulla.

Momentálne prúdi na Slovensko plyn zo severnej Európy, teda Nórska, ale aj na tankeroch so skvapalneným plynom. Tie ho vykladajú v termináloch v Taliansku alebo Chorvátsku. LNG sa na Slovensko dováža trebárs z Kataru alebo USA.

Celý rozhovor si prečítate onedlho na webe pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #zdražovanie #Miroslav Kulla