Nemci budú mať regulované ceny energií, musia ale ušetriť 20 percent

Cesta k regulácii cien energií je v Nemecku voľná, súhlas so stanovením maximálnych cien na zemný plyn, diaľkové teplo a elektrinu v piatok dala Spolková rada zastupujúca nemecké regióny. Už vo štvrtok toto opatrenie, z ktorého budú od januára budúceho roka až do apríla 2024 ťažiť domácnosti aj podniky, schválili poslanci Spolkového snemu.

17.12.2022 07:22
debata (40)

Domácnosti a tiež malé a stredné podniky dostanú od dodávateľov 80 percent vlaňajšej priemernej ročnej spotreby zemného plynu a tepla za 12 centov, respektíve za 9,50 centu za kilowatthodinu. Priemyselní zákazníci budú mať nárok na 70 percent predošlej spotreby zemného plynu a tepla za sedem centov, respektíve 7,50 centa za kilowatthodinu.

Za elektrinu budú domácnosti spolu s menšími a strednými podnikmi platiť 40 centov za kilowatthodinu, a to až do výšky 80 percent ich ročného priemeru spotreby z minulého roka. Pre priemyselných zákazníkov je stanovená cena 13 centov za kilowatthodinu do 70 percent vlaňajšej spotreby.

Znížené ceny budú mať domácnosti a menšie firmy zohľadnené od marca, január s februárom budú dopočítané spätne. Priemyselní odberatelia dostanú dodávky energií za dotované ceny už od januára.

Nemecko bude regulované ceny energií financovať zo stabilizačného fondu, ktorý bude mať do roku 2024 k dispozícii až 200 miliárd eur. Časť peňazí pre fond si Berlín vypožičia, ďalší chce získať odobratím neočakávaných ziskov energetických spoločností. To sa bude týkať najmä výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov, ktorým výrobné náklady pre energetickú krízu nevzrástli. Z vysokých cien elektriny ale ťažia aj prevádzkovatelia uhoľných či jadrových elektrární.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Nemecko