Do Európy dorazila tuhá zima, ceny plynu okamžite vyskočili. Tankery s LNG dovážajú rekordné objemy

Ceny zemného plynu v Európe vo štvrtok vzrástli, keďže nápor chladného počasia na severe kontinentu zvyšuje dopyt.

08.12.2022 10:55
tanker so skvapalneným plynom Foto: ,
Letecký pohľad na tanker so skvapalneným plynom v blízkosti prístavného terminálu.
debata (101)

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v budúcom mesiaci na burze TTF v Amsterdame do 8.26 h miestneho času vzrástol o 5,9 % na 158 eur za megawatthodinu. V stredu (7.12.) uzavrel kontrakt obchodovanie na najvyššej úrovni od polovice októbra.

počasie, zima, sneh, Čítajte viac Zima udrie plnou silou, pod mínus desať bude aj na juhu Slovenska

Na pražskej burze PXE sa cena plynu pohybuje na úrovni 154 eur za megawatthodinu.

Predpokladá sa, že teploty budú počas nasledujúceho mesiaca nižšie ako zvyčajne po neskoršom začiatku zimnej vykurovacej sezóny v Európe, ktorý umožnil naplniť zásobníky plynu. Ochladenie sa prekrýva s dodatočnou údržbou zariadení v Nórsku. A zhoduje sa možno aj s vyššou konkurenciou na trhu s plynom zo strany Číny, keďže uvoľňuje obmedzenia spojené s ochorením Covid-19, ktoré obmedzili dopyt.

EKO SR Bratislava Slovnaft  médiá ropa trh odvody BAX Čítajte viac Slovnaft protestuje proti novej dani. Ak by zažalovali Slovensko, nečudoval by som sa, tvrdí analytik

Európa medzitým dováža rekordné objemy skvapalneného zemného plynu (LNG), keďže Rusko jej znížilo dodávky plynovodmi, čo zhoršuje energetickú krízu na kontinente.

lng terminal Krk Čítajte viac LNG tankerov pri brehoch je čoraz viac, Európa plyn nemá kde dávať. Ceny sa prepadli do mínusu

Európska únia (EÚ) počas novembra aj napriek poklesu teplôt obmedzila spotrebu plynu o štvrtinu. To je ďalší dôkaz, že Únii sa darí znižovať svoju závislosť od energií z Ruska, odkedy Moskva zaútočila na Ukrajinu.

Európske krajiny sa snažia zbaviť závislosti od ruskej ropy a plynu tým, že nachádzajú alternatívne zdroje alebo prijímajú opatrenia na zníženie dopytu. Pomohla im aj netradične teplá jeseň, aj keď v posledných dvoch týždňoch už teploty klesli bližšie k normálnym úrovniam.

V Nemecku a Taliansku, čo sú dvaja najväčší spotrebitelia plynu spomedzi členských krajín EÚ, dopyt v novembri padol o 23 %, respektíve o 21 %, uviedla ICIS. Vo Francúzsku a Španielsku klesol o viac než štvrtinu a v Holandsku o vyše tretinu.

Najviac znižuje spotrebu plynu proporčne priemysel, čo je výsledkom cien na trhu, uviedol popredný európsky plynový analytik spoločnosti ICIS Tom Marzec-Manser. Dodal, že vysoké ceny boli stimulom na obmedzenie využívania plynu.

VIDEO: Budet zima baľšaja… Týmto videom straší Európanov Gazprom.

Video

USA je veľký dodávateľ LNG

Spojené štáty plánujú na budúci rok zvýšiť vývoz plynu do Británie, aby zmiernili závislosť svojho blízkeho spojenca od ruských energií, uvádza sa v stredajšom spoločnom vyhlásení oboch krajín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Washington by mal podľa vyhlásenia na budúci rok exportovať minimálne 9 až 10 miliárd metrov kubických skvapalneného zemného plynu (LNG) prostredníctvom terminálov v Spojenom kráľovstve, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s úrovňou z roka 2021.

„Toto partnerstvo zníži ceny pre britských spotrebiteľov a pomôže raz a navždy ukončiť závislosť Európy od ruskej energie,“ uviedol britský premiér Rishi Sunak.

Zvýšil sa dovoz LNG aj z Ruska

Európska únia (EÚ) tento rok znížila svoju závislosť od ruskej energie, zakázala dovoz uhlia a pripravila aj ropné embargo. Ale import jednej komodity zažíva rozmach a je nepravdepodobné, že by v dohľadnej dobe musel čeliť bojkotu Únie. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) z Ruska vzrástol za rok približne o 40 %, keďže kupujúci sa snažia nahradiť zmenšujúce sa toky potrubím. Je to horká pilulka pre mnohých v európskom bloku, ktorý uvalil prísne sankcie na Moskvu, aby ju pripravil o prostriedky na podporu vojny na Ukrajine.

EÚ minula od januára do konca septembra za ruský LNG rekordných 12,5 miliardy eur, päťkrát viac ako rok predtým. Prudký dopyt z krajín, ako sú Francúzsko a Belgicko, pomohol v tomto roku urobiť z Ruska druhého najväčšieho dodávateľa LNG do severozápadnej Európy, čo je síce ďaleko za USA, ale pred Katarom. Ukázali to údaje o sledovaní lodí a prístavov.

LNG tanker PRISM COURAGE Čítajte viac Tankery s LNG sa hromadia pri brehoch Európy a ceny plynu letia nadol. Starý kontinent reaguje na Putinovo vydieranie

Pred inváziou na Ukrajinu vo februári bol plyn z Ruska prepravovaný potrubiami najväčším zdrojom energie v Európe. Vzhľadom na to, že Kremeľ odvtedy obmedzuje tieto dodávky, bol región nútený doviezť viac LNG z celého sveta vrátane Ruska, aby naplnil svoje zásobníky pred zimou.

„Ruský LNG musí naďalej prúdiť,“ povedala Anne-Sophie Corbeauová z Centra globálnej energetickej politiky Kolumbijskej univerzity, podľa ktorej je situácia na trhu čoraz napätejšia.

Spomedzi európskych krajín prestali nakupovať ruský LNG iba Spojené kráľovstvo a pobaltské štáty. To kontrastuje s postojom k ruskej rope, ktorej sa väčšina kupcov v Európe vyhýba a 5. decembra začne na ňu platiť embargo EÚ.

O úplnom embargu na ruský plyn sa nikdy vážne neuvažovalo, vzhľadom na nedostatok globálnych dodávok a vyhliadky na ešte napätejší trh v budúcom roku. Napriek tomu sa EÚ snaží o hľadanie alternatívnych dodávok. V marci sa blok zaviazal, že tento rok nahradí takmer dve tretiny ruského plynu dovozom odinakiaľ, pričom väčšina bude vo forme LNG.

Ruský plyn v súčasnosti tvorí menej ako 10 % dodávok paliva v regióne, čo je pokles z viac ako tretiny v minulom roku, ale podiel LNG na dodávkach z Ruska je takmer polovičný.

Dodávky v rámci Európy nie sú ani zďaleka rovnomerné, ukazujú údaje o sledovaní lodí. Keďže Británia odmietla ruský LNG, náklad našiel odberateľa inde, pričom ruské dodávky do belgických prístavov sa od januára do októbra viac ako zdvojnásobili a dovoz do Francúzska vzrástol o 60 %.

Väčšina globálnych dodávok LNG je viazaná na dlhodobé zmluvy. A predajcovia sú často veľké nadnárodné spoločnosti, ktoré nie sú pod kontrolou vlád.

Francúzska spoločnosť TotalEnergies má napríklad 20-percentný podiel v Jamal LNG, najväčšom ruskom výrobnom závode na skvapalnený plyn. A hoci spoločnosť zastavila nové investície v Rusku a predala niektoré aktíva v krajine, zaviazala sa zostať v Jamale, aby pomohla zabezpečiť dodávky plynu do Európy, pokiaľ to sankcie dovolia. Total vlastní tiež 19 % v ruskej spoločnosti Novatek PJSC, ktorá projekt kontroluje.

„Za súčasných podmienok nemôžu existovať dobré a zlé projekty LNG,“ povedal v októbri generálny riaditeľ Novatek Leonid Michelson.

Do Európy začal posielať LNG aj štátny energetický gigant Gazprom, ktorý je predovšetkým dodávateľom komodity cez plynovody. Hoci LNG z jeho rozsiahleho projektu Sachalin 2 na ruskom Ďalekom východe smeruje vo všeobecnosti do Ázie, nové menšie zariadenie na ruskom pobreží Baltského mora poslalo prvé dodávky do Grécka.

To neznamená, že Rusko v budúcnosti neobmedzí Európe dodávky LNG, ako to robí v prípade potrubí. Začiatkom tohto roka Moskva zakázala dodávky skvapalneného plynu bývalej divízii Gazpromu v Nemecku, ktorú vláda v Berlíne znárodnila. Niektorí kupujúci sa obávajú tiež, že ruská vláda môže požadovať platby v rubľoch za LNG, ako to urobila za plyn z potrubí na jar, ale zatiaľ k takémuto rozhodnutiu nedošlo.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #zima