Matovič reaguje na Slovnaft: Veľké zisky majú kvôli vojne, súdneho sporu sa neobávam

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) sa neobáva prípadného súdneho sporu s rafinériou Slovnaft o výšku mimoriadneho odvodu zo zisku označovaného ako solidárny príspevok. Argumentoval nariadením Rady (EÚ) a porovnateľnou sadzbou navrhovanou v ďalších krajinách Únie. Slovnaft bude mať napriek odvodu do štátneho rozpočtu zisk okolo štvrť miliardy eur, povedal v stredu po rokovaní vlády minister.

07.12.2022 14:55
Igor Matovič Foto: ,
Líder hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič
debata (8)

„Každý, kto má pocit v právnom štáte, že boli porušené jeho práva, môže sa obrátiť na orgány, ktoré rozhodnú. My sa vôbec neobávame, že by Slovnaft akýmkoľvek spôsobom v tejto veci uspel,“ povedal Matovič. Možné napadnutie výšky solidárneho príspevku na medzinárodnom arbitrážnom súde v utorok (6. 12.) avizoval generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi.

EKO SR Bratislava Slovnaft  médiá ropa trh odvody BAX Čítajte viac Slovnaft protestuje proti novej dani. Ak by zažalovali Slovensko, nečudoval by som sa, tvrdí analytik

Matovič zdôraznil, že nariadenie EÚ hovorí o minimálnej dani 33 % a výšku sadzby necháva na jednotlivých štátoch. „Neobávame sa, že by Slovnaft v tejto veci akokoľvek uspel. Európska smernica hovorí o minimálnej dani 33 % a necháva štáty, aby sa rozhodli. My sme sa rozhodli ísť na 70 %. Je to nadzisk, čiže je to naozaj zisk kvôli vojne na Ukrajine z dovozu lacnej ruskej ropy. Sú krajiny, ktoré idú s nižšou sadzbou a sú krajiny, ktoré idú s vyššou sadzbou. Myslím si, že je to fér,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Matovič

Vláda posunula do parlamentu návrh zákona, ktorým majú rafinérie, ale aj firmy podnikajúce v odvetviach ropy, zemného plynu a uhlia, odviesť do štátneho rozpočtu 70 % zisku presahujúceho 120 % priemerného zisku za posledné štyri roky. „Sú krajiny, ktoré idú s nižšou sadzbou, Česká republika 60 %, sú krajiny, ktoré idú s vyššou sadzbou – ako Írsko 75 %. My sme medzi nimi, myslím si, že je to fér,“ povedal Matovič.

Slovnaft bude mať podľa ministra v tomto roku aj po zaplatení solidárneho príspevku oproti iným rokom približne o štvrť miliardy vyšší zisk. Minister dodal, že pôvodne sa pri sadzbe príspevku diskutovalo aj o výške 90 % a nevylúčil, že v pléne parlamentu môže pri schvaľovaní zákona takýto návrh prísť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #Slovensko #Slovnaft #Igor Matovič