Maďari sa prebudili do novej reality, benzín zdražel o 50 centov. Vláda sa zľakla dlhých radov na čerpačkách

Maďarská vláda utorňajším zrušením cenového stropu pre pohonné látky vlastne zvýšila ich ceny o 200 forintov (0,48 eura), reagoval v stredu na sociálnej sieti poslanec Európskeho parlamentu za opozičnú stranu Demokratická koalícia (DK) Csaba Molnár, podľa ktorého vláda klame. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

07.12.2022 11:34
tankovanie benzin nafta rajka Foto:
Tankovanie v maďarskej Rajke
debata (8)

Vláda podľa opozičného politika zrušila cenový strop s odvolaním sa na sankcie, o ktorých predtým vyhlasovala, že sa na Maďarsko nevzťahujú. „Pokračujú reštrikcie a klamstvá,“ konštatoval.

EKO SR Bratislava Slovnaft  médiá ropa trh odvody BAX Čítajte viac Slovnaft protestuje proti novej dani. Ak by zažalovali Slovensko, nečudoval by som sa, tvrdí analytik

Analytik Tamás Pletser pre server Index.hu uviedol, že vláda sa zľakla dlhých radov na čerpacích staniciach, pričom zastropovanie cien pohonných látok sa, navyše, stalo ekonomicky neúnosným. „Hrozilo prerušenie dodávok tovaru a výrazne sa skomplikovala aj činnosť záchranárov a hasičov,“ dodal.

Podľa experta na energetiku Attilu Holodu neobstojí tvrdenie vlády, že za vzniknutú situáciu môžu sankcie voči Rusku, pretože maďarská ropná spoločnosť MOL dostáva suroviny prostredníctvom ropovodu aj naďalej z Ruska, a teda lacnejšie.

Vladimir Putin Čítajte viac Brusel spustil najprísnejšie sankcie proti Rusku. Cieľom je Putinova ropa. Ako to pocítia Slováci?

„Vznikla panika, tankovali aj ľudia, ktorí vlastne tankovať nepotrebovali. Čerpacie stanice to už nevydržali, o to viac, že výrobu v Dunajskej rafinérii (v Százhalombatte) obnovili po údržbe a následnej poruche až včera nadránom. Dospeli sme do bodu, keď k domácemu zásobovaniu palivami potrebujeme aj dovoz,“ spresnil pre Index.hu Holoda.

Maďarská vláda vzhľadom na medzinárodnú krízovú situáciu zrušila s platnosťou od utorka 23.00 h cenový strop pre pohonné látky. Oznámil to v utorok večer šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Nedostatok pohonných látok na maďarských čerpacích staniciach spôsobený aj reguláciou cien bol čoraz vážnejší. Nielen počas víkendu, ale už aj v pondelok a utorok ráno sa na čerpacích staniciach tvorili dlhé rady, niektoré z nich už nemali čo predávať.

Gulyás zrušenie regulovanej ceny paliva odôvodnil „bruselskými sankciami“ a zákazom dodávok ropy do EÚ, ktorý vstúpil do platnosti v pondelok.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta