Brusel spustil najprísnejšie sankcie proti Rusku. Cieľom je Putinova ropa. Ako to pocítia Slováci?

Už ani jeden barel ruskej ropy nepríde do európskych prístavov. Od pondelkovej polnoci totiž začali platiť doteraz najtvrdšie sankcie proti Moskve.

05.12.2022 16:07
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (103)

V platnosti je embargo na dovoz ruskej ropy po mori, na ktorom sa dohodli európski lídri v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine. Sú to práve príjmy z predaja ropy, ktoré umožňujú ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi viesť na Ukrajine vojnu.

V praxi to bude znamenať, že od pondelka Európska únia (EÚ) prestáva nakupovať ruskú ropu prepravovanú po mori, na ktorú pripadalo 94 percent všetkej ruskej ropy dovážanej členskými krajinami únie. Zvyšok ide tranzitom cez ropovod Družba. Severnou vetvou prúdi ropa do Poľska a Nemecka, tou južnou na Slovensko, do Maďarska či do Česka.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič zacielil na bohaté firmy. Plánuje ich zdaniť a peniaze prerozdeliť, návrh je už v parlamente

Embargom na ruskú ropu dovážanú po mori sa kroky únie proti Moskve nekončia. Únia začiatkom roka ešte pritvrdí a od 5. februára 2023 potom zastaví dovoz ruských ropných produktov. Trh sa ruskou ropou predzásobil, takže ceny benzínu a nafty na čerpačkách zatiaľ neporastú.

Embargo sa zásobovania Slovenska ruskou ropou podľa ministra hospodárstva Karla Hirmana zásadným spôsobom nedotkne. „Ak nás niečo ohrozuje, sú to ruské útoky na Ukrajinu. Majú priamy vplyv na prepravu ruskej ropy cez Ukrajinu až k nám. Ak nás niekto ohrozuje, tak sú to Putinove rakety, ktoré dopadajú na ukrajinskú infraštruktúru,“ vyhlásil minister.

Poukazoval na problém, ktorý môže nastať s čerpadlami poháňajúcimi ropu v ropovode. Čerpadlá sú poháňané elektrickou energiou a práve na energetickú infraštruktúru Rusko na Ukrajine útočí. Ak nebude elektrina na Ukrajine, čerpadlá nepôjdu a ropa k nám cez Ukrajinu nepritečie.

Dvojitá rana

Spolu s embargom začal v pondelok platiť aj strop na cenu ruskej ropy, na ktorom sa dohodli najvyspelejšie ekonomiky sveta, teda skupina G7 spolu s EÚ a Austráliou. Okolo 70 až 85 percent ruského exportu ropy sa transportuje tankermi. Opatrenie bude zamerané na tankery či poisťovacie spoločnosti. Cieľom je zabrániť, aby dopravné či poisťovacie firmy manipulovali s ruskou ropou kdekoľvek na svete a predávala sa nad cenovým stropom 60 amerických dolárov za barel.

Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v energokríze pre domácnosti. Čítajte viac ANKETA: Vláda sa rozhodla prejesť miliardy. Opatrenie je pre bohatých Slovákov výbornou správou

Ako bude cenový strop fungovať? Princíp je jednoduchý. Ruská ropa bude môcť byť prevážaná do iných krajín tankermi krajín G7 či európskymi tankermi len v prípade, ak ju prepravca kúpi v súlade s cenovým stropom. Kľúčové prepravné či poisťovacie spoločnosti patria krajinám G7, to znamená, že pre Moskvu bude zložité predať ropu nad stanoveným cenovým stropom. Zjednodušene, Rusko nemá prepravné kapacity, teda dostatok tankerov na to, aby dokázalo predávať svoju ropu nad stanoveným cenovým stropom.

Strop na úrovni 60 dolárov za barel sa bude skúmať do polovice januára. Potom sa bude prehodnocovať každé dva mesiace. Cieľom je držať strop minimálne päť percent pod priemernou trhovou cenou.

Slovnaft urýchlene nahrádza ruskú ropu

Slovensko má z embarga výnimku. Z pôvodných troch rokov bol čas skrátený na jeden rok. Počas neho prejde bratislavská rafinéria Slovnaft transformáciou, aby vedela spracovávať aj inú než ruskú ropu. Na tom už v Slovnafte pracujú. „Aktuálne sme v procese testovania rôznych zmesí rôp, tak, aby sme splnili nové podmienky, ktoré vytvoria sankcie. Rok 2023 z tohto pohľadu nebude jednoduchý a komplikácie pri spracovaní sa môžu ukázať až počas samotnej prevádzky,“ vysvetľuje pre Pravdu hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Slovensko je dnes vďaka Slovnaftu v produkcii palív sebestačné.

Slovnaft je jedinou exportnou rafinériou v regióne a okolité krajiny zásobuje ropnými produktmi. Keďže sa pre jej zloženie z ruskej ropy vyrába prevažne nafta, pre ďalší vývoj cien nafty bude kľúčové, či Európa vie dostatočne nahradiť dovozy tohto produktu z Ruska, keďže je v jeho produkcii nesebestačná a ročne sa bežne do EÚ dovážalo 25 miliónov ton nafty. „Európa patrí vo svete medzi najväčších konzumentov nafty. Preto bude dôležité, ako sa bude vyvíjať dopyt v období, keď väčšina krajín, ako i firiem sa postupne pripravuje na obdobie recesie, počas ktorej prirodzene klesá dopyt po nafte,“ vysvetľuje Molnár.

Európa sa snažila ešte pred začiatkom platnosti embarga predzásobiť ruskou ropou a ropnými produktmi. Analytik J&T banky Stanislav Pánis vysvetľuje, že výpadok ruskej ropy môže byť nahradený najmä americkou, kazašskou, nórskou ropou, ako aj dovozmi z arabských krajín. Práve arabskú ropu testuje aj Slovnaft. V poslednom období otestovali počas niekoľkých dní až sto percent spracovania takejto alternatívnej ropy. Ich cieľom je si zachovať podobný produktový mix a efektivitu ako majú v súčasnosti, keď vďaka ruskej rope vyrábajú prevažne naftu.

Ruské vyhrážky

O bolestivých dosahoch embarga a cenového stropu pre ruskú ekonomiku svedčia aj vyjadrenia ruských predstaviteľov. Tí sa stihli Európe už vyhrážať. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev na sociálnej sieti naznačil, že Západ túto zimu zamrzne. „To, čo je dobré pre Rusa, je smrť pre Nemca,“ napísal s odkazom na zimu. „Jedna vec je jasná, pre spotrebiteľov z toho nebude nič dobré, to je isté. Tak nech si urobia zásoby pálenky, paplónov a ohrievačov vody,“ dodal.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že tento krok neovplyvní kroky Moskvy pokračovať podľa jeho slov v špeciálnej vojenskej operácii. Vyslanec Ruska pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Ulianov ešte cez víkend na sociálnej sieti vyhlásil: „Počnúc týmto rokom bude Európa žiť bez ruskej ropy.“ Moskva podľa jeho slov nebude dodávať ropu do krajín, ktoré podporia cenový strop.

Vyjadrenie ruských predstaviteľov o tom, že Západ v zime zamrzne, nekorešponduje s realitou. Údaje bruselského think-tanku Bruegel ukazujú, ako sa Európe od začiatku vojny podarilo od ruských energetických nosičov odstrihnúť. Zatiaľ čo pred rokom tvoril ruský plyn niečo vyše 40 percent celkových dodávok do únie, v súčasnosti je to už len menej ako sedem percent. To znamená, že Európska únia už nie je odkázaná len na ruský plyn a dokáže si zabezpečiť dodávky aj z iných krajín.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #ropa #Rusko #embargo