Hirman predstavil novú kampaň na šetrenie. Zásobníky plynu máme plné, ale ide o všetkých

Zastropovanie cien pre domácnosti nestačí. Ak chcú Slováci na jar neprísť o zásoby plynu, mali by šetriť. V pondelok predstavil minister hospodárstva Karel Hirman kampaň, v ktorej odborníci zadarmo a na mieru vysvetlia domácnostiam, kde by mali ubrať, aby ušetrili nejaké to euríčko.

05.12.2022 14:23
debata (4)

S mottom Šetríme pre nás tak minister hospodárstva odštartoval kampaň na šetrenie. „Netýka sa to len domácnosti, ale nás všetkých, aby sme odbremenili naše financie,“ tvrdí šéf rezortu hospodárstva. Čo znamená, že jednotlivé rady, ako najlepšie ušetriť peniaze, budú zdieľať odborníci a ľudia z praxe, tak pre domácnosti, ako aj pre zamestnancov či firmy.

Ministerstvo hospodárstva v spolupráci so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) chce už v období pred Vianocami informovať a motivovať všetkých k šetreniu s energiami. „Bohužiaľ posledný rok, rok a pol sme v štádiu, kedy ceny stúpajú a stúpajú nám do rekordných výšok,“ poznamenal Hirman. Z toho dôvodu je veľmi dôležité šetriť tam, kde sa dá. „Zásobníky plynu sú dnes naplnené po pomyselné hrdlo, avšak budúca vykurovacia sezóna bude veľmi zložitá,“ dodal Hirman.

Pozrite si tlačovú besedu Hirmana naživo:

Ako na to? Generálny riaditeľ SIEA Stanislav Jurikovič pripomenul, že agentúra poskytuje bezplatné poradenstvo v oblasti šetrenia energiami už od roku 2010. „Máme klientske centrá v krajských mestách – v Bratislave, Banskej Bystrici, v Trenčíne, Žiline a Košiciach. Súčasťou kampane bude preto aj poskytovanie bezplatného energetického poradenstva,“ priblížil.

„Taktiež sa pripravuje rozhlasová a televízna kampaň, ktorá bude informovať a konkrétnych typoch šetrenia pre jednotlivé skupiny spotrebiteľov. Hovoríme o domácnostiach, ako aj o podnikoch, ale aj o mestách a obciach. Poradenstvo bude širokospektrálne venované každému,“ dodal generálny riaditeľ SIEA.

Ako šetriť?

Na webovej stránke www.setrimeprenas.sk odborníci odpovedajú, ako znížiť spotrebu energií a tak ušetriť. Prvý bod, ktorý spomínajú, je sledovanie si spotreby. „Základné informácie nájdeme vo faktúrach za energie a vo vyúčtovaní,“ uvádzajú.

Ďalším bodom je porovnanie spotreby. Ak chcú Slováci vedieť, kde majú najväčšie rezervy a kde najviac plytvajú, nie je na škodu porovnať si hodnoty s odporúčanými hodnotami alebo informáciami o priemerných údajoch.

Hirman vyzýva ľudí šetriť energiami

Podľa Eurostatu slovenské domácnosti najviac míňajú na vykurovaní – až 73 percent všetkej energie. Na ohrev vody míňajú 12 percent, na osvetlenie a spotrebiče desať percent a na varenie sa minú štyri percentá energie. Spotreba elektriny má však dnes skôr stúpajúcu tendenciu, informujú odborníci. S tým, že aj keď v mnohých prípadoch sa ju podarilo znížiť vďaka výmene svetelných zdrojov a spotrebičov za úspornejšie, naďalej sa významne zvyšuje aj vybavenosť domácností novými zariadeniami.

Tretí bod, ktorý spomínajú, je regulácia spotreby, buď regulačnou hlavicou, alebo regulovaním vykurovacej sústavy. V poslednom bode hovoria o znižovaní spotreby. Na svojom webe odborníci a ľudia z praxe vypracovali niekoľko materiálov k šetreniu.

Najjednoduchší spôsob, ako zistiť, či je rodinný dom úsporný a koľko energie spotrebujú, je cez vypracovanie energetického certifikátu. Čo nie je zadarmo. Podľa výsledkov sa budovy radia do tried od najúspornejšej po najmenej úsporné.

Igor Matovič Čítajte viac Analytici rozobrali pomoc domácnostiam na drobné: Je to najdrahšia atómovka zo všetkých

Takéto certifikáty obsahujú aj opatrenia, ako zlepšiť svoj príbytok, aby bol energeticky menej náročný. Ako znížiť náklady za energie a dostať dom do lepšej energo skupiny, vysvetľujú odborníci. „Treba dôsledne zatepliť dom, osadiť vysoko tepelnoizolačné okná, znížiť tepelné straty aj úniky cez konštrukčné tepelné mosty, zvýšiť tepelné zisky cez okná v chladnom období a efektívne využívať obnoviteľné zdroje energií,“ opísali.

Koľko spotrebujú Slováci energie

Koľko domácnosť ročne potrebuje na energie, si vie jednoducho nájsť vo faktúre. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) prepočítal, koľko elektriny priemerne slovenská domácnosť spotrebuje za rok. Pri domácnosti s nižšou spotrebou, ktorá používa bežné spotrebiče (práčka, chladnička, vysávač, televízor a podobne) zvyčajne ide o chaty alebo málopočetné rodiny, je spotreba 900 kilowatthodín (kWh) elektriny ročne. Potom sú tu domácnosti, ktoré tiež používajú bežné spotrebiče, ale na ohrev vody a vykurovanie nevyužívajú elektrinu, tak minú za energie 2 500 kWh ročne. Pri rodinách, ktoré využívajú elektrický bojler, ide o 4 100 kWh ročne a najväčšiu spotrebu podľa ÚRSO majú tie domácnosti, ktoré vykurujú a zohrievajú vodu cez elektricky tepelné čerpadlá, až 8 770 kWh ročne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #Karel Hirman