ANKETA: Vláda sa rozhodla prejesť miliardy. Opatrenie je pre bohatých Slovákov výbornou správou

Predstavitelia vlády ukázali, o koľko stúpnu faktúry za energie pre domácnosti na budúci rok. Ceny elektriny by nemali stúpnuť v priemere vôbec, ceny plynu o 15 percent a ceny tepla o 15 percent.

03.12.2022 00:00
Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v... Foto:
Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v energokríze pre domácnosti.
debata (28)

„Naša pomoc pre domácnosti bude 6 miliárd. My pomôžeme každej domácnosti 3-tisíc eurami za celý rok,“ vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO). Mnohí odborníci však opatrenie vlády v boji proti drahým energiám kritizujú. Podľa nich miliardy eur v konečnom dôsledku zaplatia ľudia sami, pomoc je neadresná a nemotivuje ľudí energiou šetriť.

+3

Odborníkov na energie sme sa pýtali, či dokáže vláda dodržať sľub, prečo na rozdiel od elektriny pôjdu ceny plynu a tepla nahor a čo to znamená, ak vláda tvrdí, že ak by boli ceny regulované podľa ÚRSO, tak by boli ceny pri elektrine o 380 percent a pri plyne o 225 percent vyššie.

Matovič Čítajte viac Ceny energií na rok 2023: Faktúry za elektrinu ostanú rovnaké. Účty za plyn a teplo stúpnu o 15 percent

Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord.cz

Šesť miliárd eur, ktoré táto pomoc bude stáť, musí vláda odniekiaľ zobrať. Buď zvýši štátny dlh alebo zvýši dane, prípadne zníži administratívne náklady. Najpravdepodob­nejšie je zvýšenie dlhu a daní. Domácnosti si teda túto pomoc samy zaplatia, len o tom ešte nevedia. Zároveň nebudú ochotné šetriť energiami, keďže si zvýšené náklady okamžite neuvedomia.

Zvýšenie cien energií malo byť určite výraznejšie. Domácnosti by bez problémov vydržali i zdraženie o viac ako 30 %. Podržanie cien elektrickej energie na nezmenenej úrovni je už číry ekonomický nezmysel. Pre takéto rozhodnutie neexistuje žiadne logické vysvetlenie.

Regulácia ÚRSO dlhodobo vychádza z tržných cien a je správna. Rozhodnutie vlády je jednorazové, nepremyslené a v dlhodobom horizonte i ekonomicky deštruktívne.

Veľkým problémom uvedeného opatrenia je úplná neadresnosť – energetickou chudobou je ohrozená cca pätina obyvateľov. Na tých sa vláda mala pri pomoci prednostne zamerať. Ľuďom, ktorí zarábajú výrazne nad priemerom Slovenska, žiadna energetická chudoba nehrozila. Uvedené vládne opatrenie je pre bohatých Slovákov výborná správa, keďže im umožní bohatnúť ešte rýchlejšie. Sociálne rozdiely medzi občanmi Slovenska sa budú naďalej rozširovať.

Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk

Nemám informáciu, že by bol zrušený regulátor – URSO, no i napriek tomu členovia vlády ohlasovali koncové ceny energií pre domácnosti na rok 2023. Zvláštne je i to, že vláda uznesením schválila „len“ cenu komodity pri elektrine a plyne, no oznamovala koncové ceny elektriny, plynu a dokonca i tepla, hoci ostatné cenové položky napríklad za distribúciu či systémové služby nie sú nateraz známe. Takisto nie je zrejmé, prečo pri plyne a teple vláda oznámila 15 % navýšenie, a teda vyslala domácnostiam signál na šetrenie, ale pri elektrine tak neurobila.

Ján Pišta, analytik spoločnosti JPX

Zatiaľ neviem, ako vykryje vláda zvýšené požiadavky SEPS na platby za podporné služby, ktoré pre budúci rok prudko vzrástli. SEPS je štátny, tak ho môže vláda zadotovať ako SPP. Ďalšie peniaze treba na elektrinu na krytie strát v distribučných sústavách, ktorá tiež dosť prudko vzrástla. Distribučky budú tiež potrebovať tento rozdiel zadotovať zo štátneho rozpočtu. Zdá sa, že vláda má na to dosť peňazí.

Je to pre mňa dosť nepochopiteľné. Nemecko sa snaží udržať priemysel a podniky, lebo vie, že bez neho nebude mať peniaze ani na dotácie pre domácnosti. Naša vláda sa rozhodla radšej všetko prejesť. Ľuďom sa to, samozrejme, bude páčiť. Ale len do chvíle, kým ich zamestnávateľ neprepustí z práce. Potom si uvedomia, že by si radšej za tú elektrinu aj plyn trochu priplatili, len aby nemuseli zostať na dávkach v nezamestnanosti a neskôr na sociálnej podpore.

Miroslav Rimár, predseda správnej rady Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo a vedúci Katedry procesnej techniky FVT TUKE

Vyrušuje ma hlavne výška štátnej pomoci pre domácnosti vo výške šesť miliárd eur. Nielen teraz, ale aj budúci rok, lebo cena elektriny a plynu sa bude stále zvyšovať. Koľko prostriedkov o rok o tomto čase bude vynakladať vláda? Kto zaplatí potom celkový schodok v štátnom rozpočte a koľko peňazí bude potrebovať štát na obsluhu dlhu, ktorý sa bude navyšovať? V druhom rade je toto riešenie komplikované preto, lebo dáva každému rovnako. Je neadresné. V situácii, keď vláda pracuje s obmedzeným štátnym rozpočtom, v čase, keď kolabuje zdravotníctvo a školstvo dosahuje úroveň afrických krajín, musí štát zvažovať použitie každého eura a mimoriadne prostriedky používať adresne. Je všeobecne známe, že ľudia s vysokými príjmami zvládnu dosahy vysokých cien energií omnoho ľahšie ako ľudia s nízkymi príjmami. Ľudia s vyššími príjmami majú omnoho viac možností na šetrenie a zmenu štruktúry svojich výdavkov, ako ľudia s nízkymi príjmami. Preto pomoc nemôže byť paušálna, lebo jej efekt sa výrazne stráca smerom k vyššie príjmovým obyvateľom.

Súčasne platí, že avizované zvyšovanie cien energií prinieslo zmenu v myslení ľudí. Tí začali šetriť, vo vyššom meradle nakupovať OZE a celkovo vnímať vplyv cien energií na bežný život. Keď ľudia stratia motiváciu na šetrenie, tak prestanú, lebo nie je dôvod. Toto je najhoršia časť správy o cenách energií. Spotreba domácností sa nezníži a ani ich správanie.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina #2023