Celá Európa trpí zdražovaním energií, ale slovenské domácnosti to nepocítia. Kto to zaplatí?

V piatok na konferencii TA3 sa stretli odborníci na energetiku. Diskutovali na rôzne témy. Venovali sa aj náhradám za plyn. Zemný plyn tu ako zdroj energie bude o niečo dlhšie, ale len na niektorých trhoch, napríklad v Poľsku. Stále viac pritom EÚ hovorí o zelenom vodíku ako kľúčovom nosiči energie. Vraj sa pre neho v Európe vytvorí silný trh.

02.12.2022 15:36
ceny energie žena zarmútok neistota Foto:
LNG terminál
debata (5)

Stanislav Pánis, analytik J&T banky hovoril o závislostiach Slovenska na Rusku. Avšak nie je to jediná závislosť, ktorú má nie len Slovensko, ale aj Európska únia.

„Za 15 až 20 rokov sa Európa dostala aj do iných závislosti, napríklad na Číne – zdravotnícky materiál,“ uviedol. Ďalej si kládol otázku ako z toho von. „Produkcia domácich zdrojov je dôležitá,“ uviedol. S tým, že Slovensko vie časom využiť obnoviteľné zdroje energie, vlastnú ťažbu plynu, ropy, ale aj vzácnych kovov. „My sme v obrovskej závislosti od Činy v solárnych panelov (80 %) a snažíme sa ich presadzovať, čo je dobre. Len skôr či neskôr budeme v podobných problémoch, ako dnes,“ dodal Pánis.

Dlhodobé riešenia v rámci energetiky opísal Radovan Potočár, energetický analytik portálu energieportal.sk . „Čo sa týka plynárenstva, tak existujú riešenia, ktoré sa dajú urobiť dnes, a to napríklad diverzifikácia dodávok LNG. Vysoké ceny ho nasmerovali do EÚ. LNG sa vo veľkom do Európy natlačilo. Úzkym hrdlom tu boli terminály. Krátkodobé, rýchle riešenie za cenu vysokých cien.“ Dnes je Európa podľa Potočára isto lepšie prepojená ako kedy bola.

Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v energokríze pre domácnosti. Čítajte viac Vláda ukázala nové ceny elektriny a plynu na 2023: Domácnosť ušetrí až 3-tisíc eur, elektrina nezdražie

Jedná sa však o krátkodobé riešenie. Pretože LNG kapacita tu zatiaľ nie je. Dlhodobejšie riešenia ako tvrdí, sú skôr nové spôsoby získavania plynu a jeho nahrádzania. „Vieme ťažiť z jeho infraštruktúry. A nebudeme 100 percente odkázaní na jeho dovoz,“ uviedol. Náhradami môžu byť napríklad biometán alebo vodík. To sú dlhodobé riešenia, ktoré sa nedajú urobiť hneď. „Budú trvať dlhšie ako vybudovanie nových potrubí,“ uzavrel analytik.

Vláda sa snaží pomôcť domácnostiam. Vo štvrtok predstavila návrh, ako by mali vyzerať ceny. Aj Európska komisia podáva rôzne návrhy, aby zmiernili dopady vysokých cien za energie. Komisia ho rozdelila na dva parametre. Prvým bolo znížiť dennú validitu cien. „Ako náhle by sa cena dostala nad alebo pod 5 percent, by došlo k zavádzaniu ističov. Môže byť obchodovanie teda pozastavené na krátky čas,“ Dominik Hapl, analytik Across Private Investments.

investície, žena, kalkulačka, účty Čítajte viac Zverejnili rebríček cien elektriny v EÚ. Rozdiely sú priepastné, ako zdražela na Slovensku?

Druhý rozmer, ktorý navrhovala komisia. Bolo na zmiernenie kolísanie cien. Návrh hovorí o 30 dňových kĺzavých pomerov.

„Všetci sa zhodneme na tom, že to nechceme nechať úplne na trh. Ceny sú likvidačné, nie len pre domácnosti ale aj pre energeticky náročnejšie podniky. Zhodneme sa že treba tlmiť ceny a kompenzovať,“ uviedol Hapl.

K včerajšiemu návrhu vlády sa vyjadril aj Pánis. „Napriek tomu, že ceny narástli vo všetkých krajinách, tak ceny slovenské domácnosti vôbec nepocítia. Otázka je kto to zaplatí a ako sa rozpočet doplní.“

Viac si na tému návrhu vlády pomoci domácnostiam prečítajte tu:

Matovič Čítajte viac Ceny energií na rok 2023: Faktúry za elektrinu ostanú rovnaké. Účty za plyn a teplo stúpnu o 15 percent

„Celá debata je kto zaplatí účet. Ceny narástli to je fakt. Ak by vláda nezasiahla vôbec, firmy by sa dostali do problémov. Treba mať na pamäti, že je to náklad a musí sa zaplatiť,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovensko #plyn #OZE #LNG