Vláda ukázala nové ceny elektriny a plynu na 2023: Domácnosť ušetrí až 3-tisíc eur, elektrina nezdražie

Predstavitelia vlády zvolali na štvrtok tlačovú konferenciu ohľadom cien energií pre domácnosti. Ceny elektriny by nemali stúpnuť v priemere vôbec, ceny plynu o 15 percent a ceny tepla o 15 percent. „Je to znesiteľné pre všetkých,“ povedal vo štvrtok minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

01.12.2022 08:12 , aktualizované: 08:52
Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v... Foto:
Minister financií Igor Matovič s premiérom Eduardom Hegerom.
debata (194)

„Naša pomoc pre domácnosti bude 6 miliárd. My pomôžeme každej domácnosti 3 tisíc eurami za celý rok,“ vyhlásil vo štvrtok Heger.

VIDEO: Vláda o zastropovaní cien energií – celá tlačová beseda.

Video

Štát pomôže v boji s drahými energiami dvoma spôsobmi. Priamymi štátnymi dotáciami dodávateľom energií a kontraktom so Slovenskými elektrárňami, vďaka ktorému dodajú domácnostiam silovú elektrinu za zastropovanú cenu na úrovni zhruba 61 eur za megawatthodinu. „Pomoc štátu je tak tých spomenutých 6 miliárd eur. V priemere 3 tisíc eur na slovenskú domácnosť,“ dodal Matovič.

+3

Ak by sa ceny regulovali podľa ÚRSO, tak elektrina by zdražela o 380 percent, plyn o 225 percent a teplo o 80 percent.

Domácnosti nemusia podľa ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka (Sme rodina) pre vládou avizované budúcoročné ceny energií urobiť nič. Minister však odporúča domácnostiam, aby sa so svojimi dodávateľmi dohodli na výške preddavkov za energie.

Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v... Foto: Robert Huttner
Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v energokríze pre domácnosti. Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v energokríze pre domácnosti.

Miliardy eur na boj s drahými energiami sú už podľa premiéra zakomponované v štátnom rozpočte. „Toto všetko už je v rozpočte,“ zdôraznil Heger, ktorý znova apeloval na parlament, aby schválil návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. „Kto nezahlasuje za rozpočet, ohrozuje túto pomoc,“ doplnil Krajniak.

Vplyv zvýšenie cien energií na jednotlivé... Foto: Ministerstvo práce
317390955 681958446630762 5113642444491063996 n Vplyv zvýšenie cien energií na jednotlivé domácnosti.

ÚRSO už avizoval, že cenové konania stále prebiehajú a definitívne ceny energií by sme sa mali dozvedieť koncom roka. „Cenové konania o budúcoročných regulovaných cenách elektriny, plynu, tepla a vody pre domácnosti a malé podniky na úrade stále prebiehajú. ÚRSO nikdy vopred nekomentuje výsledok cenových konaní, aby neohrozil ich legitimitu. Predpokladáme, že definitívne budú ukončené do konca tohto roka,“ uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Na ministerstve práce prepočítali detailnejšie vplyvy:

  • 800 000 tisíc domácností, ktoré kúria a ohrievajú vodu centrálnym zdrojom tepla, pocítia v priemere mesačný nárast len o 12 eur,
  • 400 000 domov, ktoré ohrievajú vodu a kúria plynom, bude priemerný nárast len 19 eur za mesiac,
  • 50 000 domov, ktoré kúria a ohrievajú vodu elektrinou, ostane cena nezmenená,
  • 100 000 bytov, ktoré kúria a ohrievajú vodu plynom, môžu počítať v priemere s nárastom len 8 eur mesačne.
vláda pomoc firmám Čítajte viac Nová pomoc vlády pre tisíce domácností. Vysoké faktúry za plyn a elektrinu im zníži nový zákon

Vláda v priebehu pár dní schválila nové dane. Pre výrobcov elektriny a druhú pre rafinérie a plynárov.

Karel Hirman Čítajte viac Kráľovsky zarábajú na kríze, tak musia platiť. Vláda zdaní energofirmy, ohrozí to memorandum so SE?

Medzitým tiež vláda zastropovala ceny elektriny aj plynu pre veľké a stredné podniky.

Matovič Čítajte viac Prvý vládny balík pomoci: ceny elektriny zastropujú na 199 eurách, ceny plynu na 99 eurách, SaS rozpočet nepodporí

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #zdražovanie