Kráľovsky zarábajú na kríze, tak musia platiť. Vláda zdaní energofirmy, ohrozí to memorandum so SE?

Štát si posvieti na firmy, ktorým v časoch vysokých cien elektrickej energie rastú príjmy. Vláda v pondelok na on-line rokovaní schválila novelu zákona o energetike z dielne rezortu hospodárstva, ktorá prináša zdanenie mimoriadnych príjmov energetických firiem.

30.11.2022 05:00
Karel Hirman Foto:
Minister hospodárstva Slovenskej republiky Karel Hirman.
debata (9)

Novinka sa bude týkať napríklad výrobcov elektriny z jadra, uhlia, vody či obnoviteľných zdrojov (OZE). Výška odvodu bude 90 percent z nadmerného príjmu a odvod by sa mal vzťahovať na obdobie od 1. decembra 2022 do 31. decembra 2024. Novinka by tak mala vstúpiť do platnosti už o pár dní. V parlamente by sa o nej mohlo hlasovať na aktuálnej schôdzi v skrátenom legislatívnom procese.

Ceny elektrickej energie sú tento rok vysoko volatilné. To znamená, že cena nie je stabilná a nedrží sa približne na rovnakej úrovni, ale zaznamenáva vysoké výkyvy. Vlani cena elektrickej energie na pražskej burze dlho oscilovala na úrovni okolo 50 eur za megawatthodinu. Razantný skok na viac ako 300 eur za megawatthodinu zaznamenala až vlani na Vianoce a celý tento rok bol v znamení jej vysokých výkyvov. V lete dokonca cena vyskočila až na tisíc eur za megawatthodinu. Dnes je jej cena na úrovni 340 eur, čo je stále omnoho viac ako to bolo presne pred rokom. Takýto extrémny a trvalý nárast cien elektriny sa výrazne líši od normálnej situácie na trhu s príležitostnými cenovými špičkami.

Matovič Čítajte viac Matovičova srdcovka, výhody pre vlekárov či vyššie dane. Poslancov opäť čaká smršť ekonomických zákonov

Skokovitý nárast ceny elektriny spôsobil, že firmám, ktoré elektrinu vyrábajú, vysoko stúpli aj príjmy. Zjednodušene – elektrinu vyrábali s rovnakými nákladmi, ale predávali ju na trhu omnoho drahšie. Nedosiahli to svojou šikovnosťou či podnikateľským umom, ale najmä pre ruskú inváziu na Ukrajinu. Vybraté peniaze navyše sa rozdelia medzi domácnosti.

Štát si zoberie 90 percent „nadpríjmov“

To, ako by mohol fungovať odvod z nadmerných príjmov, sa dá ukázať na ilustračnom príklade. Najviac elektrickej energie na Slovensku sa vyrobí z jadra. Nasledujú vodné elektrárne a tie, ktoré spaľujú plynné palivá. Povedzme, že elektráreň vyrobí jednu megawatthodinu za 40 eur. Na trhu ju predá za 80 eur. Štát napríklad určí, že príjmový strop bude pri takomto type elektrární na úrovni 60 eur. Rozdiel je 20 eur za megawatthodinu, teda podľa štátu nadpríjem, z čoho si odkrojí daň. Pripomeňme, že výška odvodu bude 90 percent z nadmerného príjmu. Do štátnej kasy teda v takomto ilustračnom príklade pribudne 18 eur a dve eurá nechá elektrárni ako zisk. Toto je veľmi zjednodušený príklad toho, ako to bude vyzerať.

Štát sa podľa materiálu zameria na výrobcov elektriny. Teda slnečné, veterné, geotermálne, vodné, jadrové, bioplynové či uhoľné elektrárne. Strop nebude pre všetkých rovnaký, ale bude sa líšiť podľa typu elektrárne. Je to z toho dôvodu, že každá elektráreň vyrába s inými nákladmi. Strop určí nariadením vláda v rozpätí od 50 do 250 eur podľa typu zdroja. Preto ani nie je jasné, koľko peňazí štát novou daňou vyberie.

Jedným zo subjektov, ktoré môžu byť novým odvodom zasiahnuté, sú Slovenské elektrárne, ktoré vyrábajú elektrinu z jadra či z vody. K navrhovanému odvodu sa však nechceli bližšie vyjadriť a počkajú si až na finálne schválenie. „K vládnemu návrhu zdanenia mimoriadnych ziskov energetických firiem sa budeme môcť vyjadriť, až keď budeme poznať podrobnosti po jeho schválení. Potenciálne by však mohlo dôjsť k porušeniu memoranda, v závislosti od toho, aké budú prijaté cenové stropy,“ tvrdí pre Pravdu hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková. Čím má možno na mysli fakt, že vláda chcela najprv elektrárne samostatne zdaniť, no potom sa dohodli na inom riešení – dodávke lacnej elektriny pre domácnosti výmenou za to, že ich vláda nezdaní.

pár, dvojica, účty, kalkulácie, bývanie, úver, Obnova rodinných domov Čítajte viac Prvý dodávateľ oznámil domácnostiam ceny energií na rok 2023. Plyn zdražie do 40 percent

Odborník na energie Ján Pišta zo spoločnosti JPX tvrdí, že tento model v podstate kopíruje český prístup k tomuto zdaneniu. „Ide o to, že rôzne zdroje majú rôzne náklady na výrobu elektriny. Ak by sa stanovila jednotná cena, niektoré by boli zdanené viac, iné menej. Cieľom je, aby každému výrobcovi zostal približne rovnaký podiel z jeho nadmerných príjmov,“ vysvetľuje pre Pravdu. Upozorňuje, že novinka sa dotkne v princípe všetkých väčších výrobcov. Podľa neho ide o desiatky firiem.

Medzi vlastníkov väčších fotovoltických elektrární na Slovensku patrí napríklad šéf bratislavskej rafinérie Slovnaft Oszkár Világi či liehovarník Ján Sabol, ktorého podnikateľská skupina patrí k najväčším predajcom nápojov na Slovensku.

Solárne elektrárne vlastní tiež bývalý šéf štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai či málo známy Ján Katrušík, ktorý sa stará o elektrárne v minulosti spájané s oligarchom Jozefom Brhelom, upozorňuje Denník E. Spoločnosť Renergie Solárny Park Holding SK I, ktorá patrí do portfólia rakúskej firmy ContourGlobal erneuerbare Energie Europa, je najväčším hráčom v oblasti obnoviteľných zdrojov.

Štáty si stropy nastavia po svojom

Novelou zákona sa implementuje do slovenských právnych predpisov nariadenie únie o zastropovaní nadmerných príjmov. Únia dala členským štátom len návod a možnosti, akú výšku stropu použiť. Je potom už len na nich, pre akú konkrétnu výšku stropu sa rozhodnú. Napríklad v Česku bude strop pre veterné, solárne, geotermálne a vodné elektrárne stanovený na 180 eur za megawatthodinu. V prípade jadrovej energie je stanovený na 70 eur za megawatthodinu.

„Novela síce implementuje nariadenie EÚ o zastropovaní nadmerných príjmov, no zároveň poskytuje vláde značný priestor na určenie minimálnej či maximálnej úrovne výšky tohto stropu. Aby nedošlo k neočakávaným obmedzovaniam výroby či nezáujmu o výstavbu nových elektrární, bude potrebné tento strop nastaviť veľmi citlivo,“ vysvetľuje na margo nastavenia stropov analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

Od platenia odvodu budú oslobodení výrobcovia elektriny v prečerpávacích vodných elektrárňach alebo z biometánu. Na Slovensku zatiaľ funguje len jedna biometánová stanica. V dôvodovej správe sa píše, že biometán sa považuje za zdroj energie nahradzujúci plyn z Ruska. Z toho dôvodu sa pristúpilo k uloženiu výnimke pre biometánové elektrárne. Výnimku z odvodu budú mať tiež výrobcovia energie do 0,9 megawatthodiny (MW). Ďalej sa výnimka uplatňuje aj na nadmerný príjem za redispečing a náhrady za neodobratú elektrinu.

Vlna kritiky

Cenové zastropovanie zdrojov s výkonom nad 0,9 MW sa vzťahuje aj na väčšinu bioplynových staníc (BPS). Slovenská bioplynová asociácia upozorňuje, že takmer všetky BPS na Slovensku boli postavené s výkonom 0,99 megawattu. Stropovanie zdrojov pod jeden megawatt teda zasiahne celý segment. Podľa asociácie hrozí, že mnohé bioplynky budú nútené znížiť alebo úplne ukončiť svoju výrobu. Ak bude platiť cenový strop na zdroje od 0,9 MW, nebude preto množstvo bioplyniek vôbec vyrábať elektrinu, pretože by ju po započítaní odvodu predávali so stratou.

Podľa Slovenskej asociácie fotovolitckého priemyslu a OZE (SAPI) vláda uštedruje ďalšiu tvrdú ranu obnoviteľným zdrojom. Upozorňuje na to, že z príjmových stropov nie sú vylúčení mnohí výrobcovia elektriny z OZE, ktorí dostávajú podporu formou garantovaných výkupných cien. Opatrenie tak podľa asociácie stropuje výkupné ceny, ktoré sa podľa aktuálne platnej legislatívy stropovať nedajú.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #elektrárne #vojna na Ukrajine