Ak budú stropy na ceny, nebude ruská ropa, odkazuje Kremeľ

Kremeľ pripravuje prezidentský výnos, ktorý zakáže ruským firmám a obchodníkom predávať ruskú ropu komukoľvek, kto zavedie na túto surovinu cenový strop. S odvolaním sa na informovaný zdroj to uviedla agentúra Bloomberg.

27.11.2022 07:00
debata (74)

Výnos bude zakazovať obchodovanie s firmami a krajinami, ktoré sa pripoja k mechanizmu cenového stropu, spresnil zdroj. V podstate zakáže akúkoľvek zmienku o cenovom strope v dohodách týkajúcich sa ruskej ropy či ropných produktov a zakáže tiež dodávky do akýchkoľvek krajín, ktoré obmedzenia prijmú, dodal.

Krajiny Európskej únie sa zatiaľ nedohodli, aký vysoký by cenový strop mal byť. V piatok diplomati prerušili rokovania o navrhovanom strope vo výške 65 dolárov za barel, čo je viac ako cena, za akú sa ruská ropa aktuálne pri niektorých kontraktoch obchoduje. Rozhovory boli odložené na pondelok.

lng terminal Krk Čítajte viac Prečo je lacný plyn z USA v Európe štyrikrát drahší? Politico hľadalo odpoveď, kto na ňom zarába

Otázne je, aký veľký vplyv môže mať cenový strop či odvetné opatrenie Kremľa. Zástancovia opatrení, ktoré má Rusku obmedziť príjmy z predaja ropy pomáhajúcej financovať vojnu na Ukrajine, totiž už teraz od nákupov ruskej ropy upúšťajú, píše Bloomberg.

Opatrenie je v skutočnosti zamerané na ďalších veľkých odberateľov ako India, ktorí nebudú mať prístup k západnému poisteniu a ďalším službám, ak budú za ruskú ropu platiť vyššiu cenu, ako bude stanovený strop.

Ruský prezident Vladimir Putin a niektorí ďalší ruskí predstavitelia opakovane uviedli, že Rusko nebude dodávať palivá tým, ktorí sa k cenovému stropu pripoja. Krajina namiesto toho začne dodávať ropu „trhovo orientovaným partnerom“ či zníži produkciu, vyhlásil tento týždeň podpredseda ruskej vlády Alexander Novak.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #sankcie