Prvý dodávateľ oznámil domácnostiam ceny energií na rok 2023. Plyn zdražie do 40 percent

Najväčší alternatívny dodávateľ energií na Slovensku spoločnosť Magna Energia zverejnila ako prvá ceny energií na budúci rok.

24.11.2022 09:44
pár, dvojica, účty, kalkulácie, bývanie, úver,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (30)

Klienti Magny majú za elektrinu zaplatiť 75,5 eura za megawatthodinu plus k tejto sume ešte treba prirátať poplatky za prenos a distribúciu. Alternatívny dodávateľ ešte nemá nové ceny na rok 2023 schválené Úradom na regulácie sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý má v tejto veci posledné slovo.

Správu priniesol Denník E.

krb, kúrenie, dobré bývanie, Čítajte viac ÚRSO ukázal, kto sa prepadne do energetickej chudoby. Odhady hovoria až o vyše 430-tisíc domácnostiach (+ príklady)

V prípade plynu by sa domácnostiam nemali zvyšovať faktúry o viac ako 40 percent v porovnaní s týmto rokom. Celkovo dodáva Magna energie pre vyše sedemtisíc domácností.

Magna chce upokojiť situáciu

Magna zverejnila ceny pre dva dôvody. Prvým je, aby stihli zákonnú 30 dňovú lehotu, podľa ktorej musí každý dodávateľ zverejniť nové cenníky najneskôr 30 dní pred ich platnosťou. Druhým dôvodom je podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Martina Ondka upokojenie situácie.

Slovnaft rafinéria Čítajte viac Prichádza embargo a strop na ruskú ropu. Čo to spraví s cenami benzínu a nafty?

Podľa jeho slov dostávajú množstvo telefonátov od klientov, ktorí sa na nové cenníky faktúr za energie pýtajú.

Magna sa spolieha na zastropovanú cenu silovej zložky elektriny od Slovenských elektrární. Všetci dodávatelia na trhu dostali od vlády prísľub, že elektrinu pre domácnosti budú mať od Slovenských elektrárni za zníženú cenu.

Zmluva so Slovenskými elektrárňami

Je to výsledkom memoranda zo začiatku roka, v ktorom minister financií Igor Matovič (OĽaNO)spolu s vtedajším ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) bok po boku túto dohoda s manažérmi elektrární vyrokovali.

Od memeranda k platnosti zmluvy je však ešte ďaleko. V súčasnosti je zmluva na posudzovaní v Bruseli, kde sa čaká na verdikt, či je v súlade s pravidlami.

SR MH Hirman TK energetika závery rokovanie BAX Čítajte viac Vláda schválila ceny elektriny pre domácnosti na rok 2023

Viacerí členovia vlády tvrdia, že štát zastropuje ceny tepla, elektriny aj plynu pre domácnosti. Minister práde Milan Krajniak (Sme rodina) potvrdil, že na to vyčlenili dostatok financií aj v návrhu rozpočtu. Konkrétne čísla podľa neho vláda zverejní začiatkom decembra. „Pre väčšinu domácností mi to zatiaľ vychádza v prepočtoch tak, že by to malo byť okolo 20 eur,“ vyčíslil ešte cez víkend v diskusnej relácii minister.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #plyn #elektrina #ceny energií #2023