Ukrajina chce zvýšiť poplatok za tranzit ropy. Slovensko a Maďarsko si priplatia

Ukrajina plánuje v budúcom roku zvýšiť poplatky za tranzit ruskej ropy cez ropovod Družba do východnej Európy pre útoky ruskej armády, ktoré zasiahli dodávky elektriny v krajine. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

21.11.2022 16:35
slovnaft Foto: ,
Na tomto mieste končí ropovod Družba, ktorá privádza ropu z Ruska cez Bielorusko, Ukrajinu až na Slovensko.
debata (23)

Prevádzkovateľ ukrajinskej siete ropovodov Ukrtransnafta informoval v liste, ktorý videla agentúra Bloomberg, svojho ruského partnera Transnefť, že „pokračujúce ničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry viedlo k výraznému nedostatku elektriny, zvýšeniu jej nákladov, nedostatku paliva a náhradných dielov“.

V liste, ktorý podpísal generálny riaditeľ spoločnosti Ukrtransnafta Volodymyr Cependa, sa uvádza, že ukrajinskej firme stúpli aj náklady na organizáciu bezpečných pracovných podmienok pre personál a ochranu zariadení.

Karel Hirman Čítajte viac Minister Hirman o cenách energií na rok 2023: Nebude to cenový šok, máme relatívne lacné energie v EÚ

Ukrtransnafta tak od 1. januára zvýši tarify za prepravu ropy do Maďarska a na Slovensko o 2,10 eura za tonu na 13,60 eura/tona. Tento poplatok bol zvýšený aj v apríli, čím na ročnej báze vzrástol celkovo o 51 %.

Spoločnosť Transnefť zatiaľ neodpovedala na žiadosť o komentár. Ukrajinský NJSC Naftogaz, jediný vlastník Ukrtransnafta, odmietol správu komentovať.

senior, starosti, problém, chudoba, prasiatko, šestrenie, sporenie Čítajte viac ÚRSO prepočítalo, kto je energeticky chudobný. Patríte medzi nich? Pozrite si prepočty

Dňa 15. novembra boli toky ruskej ropy do východnej Európy na deň zastavené po tom, čo elektráreň obsluhujúcu ropovod na Ukrajine zasiahla delostrelecká paľba. V ten deň Rusko vypálilo na Ukrajinu približne 100 rakiet, podľa velenia vzdušných síl v Kyjeve.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Ukrajina #Tranzit #vojna na Ukrajine