Rusko má konkurenta v dodávkach plynu. Katar dodá Číňanom rekordný objem LNG

Katarská spoločnosť QatarEnergy podpísala 27-ročný kontrakt na dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) pre čínsky koncern Sinopec. Je to najdlhší kontrakt, aký bol zatiaľ v oblasti LNG podpísaný, k čomu prispievajú súčasné prudké výkyvy na trhu. Tie nútia kupcov hľadať dlhodobé kontrakty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

21.11.2022 12:15
Katar 2022 Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Po invázii Ruska na Ukrajinu koncom februára a následných sankciách západných štátov voči ruskému energetickému sektoru sa konkurencia na trhu s LNG prudko zvýšila. Jednou z krajín, ktorá sa v dôsledku energetickej krízy dostala do popredia, je Katar, ktorý je už teraz najväčším exportérom LNG na svete.

tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova pumpa Čítajte viac Obchodníci začali vo veľkom nakupovať ruskú naftu. Onedlho totiž nekúpia ani liter

Kľúčovým projektom na zvýšenie dodávok v budúcich rokoch je ťažba z ložiska North Field (Severné pole). To je súčasťou najväčšieho ložiska plynu na svete, o ktoré sa Katar delí s Iránom. Ten svoju časť ložiska nazýva Južný Pars. Kontrakt so Sinopecom znamená prvú dohodu o dodávkach pre North Field East, čo je prvá fáza v rámci celého projektu North Field.

„Dnešok predstavuje významný míľnik pre prvú dohodu o predaji a kúpe (SPA) pre projekt North Field East,“ povedal pre Reuters šéf QatarEnergy Saad al-Kábí, poukazujúc na 27-ročný kontrakt so Sinopecom. Ako dodal, s čínskou firmou majú dlhodobé vzťahy a kontrakt predstavuje posunutie tejto spolupráce na novú úroveň, keďže bude platiť do roku 2050. Zároveň uviedol, že Katar pokračuje v rokovaniach aj s ďalšími záujemcami, medzi ktorých patria tak ďalšie čínske podniky, ako aj európske firmy. „Myslím si, že nedávne výkyvy na trhu prinútili kupcov pochopiť význam dlhodobých dodávok,“ povedal šéf QatarEnergy.

Katar v lete podpísal s piatimi ropnými spoločnosťami dohodu o expanzii North Field East, prvej a väčšej fázy LNG projektu North Field. Kontrakt podpísal s firmami Eni, Exxon Mobil, TotalEnergies, Shell a ConocoPhillips. Neskôr podpísal dohodu s tromi firmami pre druhú fázu expanzie, ktorá je známa ako North Field South.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #plyn #LNG