Vláda schválila ceny elektriny pre domácnosti na rok 2023

Slovenské elektrárne by mali dodať v budúcom roku elektrinu pre domácnosti z jadrových zdrojov za stanovenú cenu 61,20 eura za megawatthodinu v množstve 5,79 terawatthodiny (TWh). Vyplýva to z návrhu na schválenie všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre domácnosti v Slovenskej republike, ktorý v stredu schválila vláda.

16.11.2022 12:49 , aktualizované: 15:43
SR MH Hirman TK energetika závery rokovanie BAX Foto:
Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman.
debata (86)

„V prípade zraniteľných odberateľov by zohľadnenie súčasnej úrovne trhovej ceny elektriny v regulovanej cene znamenalo jej extrémne zvýšenie oproti súčasnosti. Pri zohľadnení aktuálnych trendov vývoja trhovej ceny by zvýšenie koncovej ceny elektriny pre domácnosti mohlo prekročiť 235 %,“ upozornilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v predkladacej správe k materiálu. Podľa rezortu je tak značné riziko, že by sa významne zvýšil podiel domácností, ktoré nebudú schopné uhradiť svoje záväzky, či už v rámci zálohových platieb alebo vyúčtovania energií.

Karel Hirman Čítajte viac Domácnosti platia za elektrinu a plyn rekordné sumy. Ukázali to prepočty analytikov

Vláda schválila VHZ napriek tomu, že Európska komisia zatiaľ neschválila zmluvu o dodávkach elektriny za stanovenú cenu, ktorú pripravil rezort hospodárstva na základe podpísaného memoranda so Slovenskými elektrárňami. „Európska komisia po sérii rokovaní v zásade súhlasila s predložením tohto materiálu na schválenie vládou SR s tým, že po vykonaní požadovaných zmien v zmluve nebude predkladané riešenie zahŕňať prvok štátnej pomoci, a tak bude z pohľadu z pohľadu Európskej komisie prijateľné,“ uviedol rezort.

Celkový objem elektriny sa bude zvyšovať o ďalších 0,03 TWh za každý kalendárny mesiac roka 2023 nasledujúci po mesiaci, v ktorom dôjde k spusteniu do prevádzky tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce.

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) bude predávať silovú elektrinu určenú pre domácnosti dodávateľom za 67,32 eura za megawatthodinu (MWh).

krajniak Čítajte viac Dôchodok vyšší o stovky eur a bez zdanenia? Ako sa budú vyplácať penzie po novom?

Vyplýva to z návrhu na schválenie všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre domácnosti v Slovenskej republike – fáza II, ktorý v stredu odobrila vláda.

Cena silovej elektriny vyplýva zo zmluvy so Slovenskými elektrárňami, ktoré budú SPP dodávať elektrinu za cenu 61,2 eura/MWh zvýšenú o koeficient Kt v zmysle vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý je stanovený na 10 %.

Minister hospodárstva Karel Hirman má podľa uznesenia vlády uložiť SPP, aby dohodnutý objem elektriny vo výške 5,79 terawatthodiny (TWh) zvýšený o ďalších 0,03 TWh za každý kalendárny mesiac roka 2023 nasledujúci po mesiaci, v ktorom dôjde k spusteniu do prevádzky tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce, rozdelil podľa podielu jednotlivých dodávateľov na trhu.

Hirman po rokovaní vlády priblížil, že schválený materiál neobsahuje konečnú cenu elektriny pre domácnosti. „Stále sa bavíme o silovej elektrine. To je cena, ktorá odchádza od SPP,“ upozornil Hirman. Konečná cena bude obsahovať okrem iného aj poplatky za transformáciu rovnomerných dodávok podľa odberového diagramu, pribudnú tiež prenosové a distribučné poplatky a napríklad aj tarifa za prevádzku systému, z ktorej sa dotuje ťažba uhlia či obnoviteľné zdroje energie.

SPP má zároveň uzavrieť s dodávateľmi zmluvné vzťahy na dodávku elektriny a zabezpečiť povinnosti dodávateľa poslednej inštancie pre domácnosti, pokiaľ niektorý z dodávateľov skončí v budúcom roku svoju činnosť. Rezort má tiež vytvoriť kompenzačný mechanizmus pre zabezpečenie povinností vo všeobecnom hospodárskom záujme, ktorý zahŕňa stanovenie parametrov na výpočet náhrady, kontrolu a prehodnocovanie náhrady a opatrenia na predchádzanie vzniku nadmernej náhrady.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #zdražovanie