Domácnosti platia za elektrinu a plyn rekordné sumy. Ukázali to prepočty analytikov

Na boj proti energetickej kríze sa vynaložili miliardy eur, no aj tak domácnosti platia rekordné účty za elektrinu a plyn. Priemerná maloobchodná cena plynu v Európskej únii (EÚ) a Veľkej Británii je na dvojnásobku oproti minulému roku (18 eurocentov za kilowatthodinu) a plyn zdražel v priemere o 67 percent na 36 eurocentov za kwh.

07.11.2022 13:31
Karel Hirman Foto:
Minister hospodárstva Slovenskej republiky Karel Hirman. Ilustračné foto.
debata (39)

O cenách účtov informovala agentúra Bloomberg a správu prevzali České noviny.

Tá sa odvoláva na prepočty fínskej analytickej a konzultačnej spoločnosti VaasaETT. Účty domácností sú vysoké aj napriek tomu, že európske vlády vynaložili 550 miliárd eur na pomoc pre ne a podnikateľský sektor.

zasobnik lng zemny plyn polsko Čítajte viac Zverejnili ceny elektriny a plynu v krajinách EÚ: Slovensko dopadlo relatívne dobre, pozrite si tie rozdiely

Najväčší mesačný nárast cien elektriny bol zaznamenaný v Dubline, kde ceny stúpli o 44 percent. Pri plyne to bolo v Ríme, kde rast cien predstavoval 97 percent.

Účty sú vysoké aj napriek tomu, že je teplo. „Nezvyčajne teplé počasie prinieslo v októbri úľavu spotrebiteľom a vládam, pretože menej ľudí zapínalo kúrenie. Ceny sa však budú zvyšovať spolu s tým, ako sa Európa blíži najchladnejším zimným mesiacom. To by mohlo v budúcnosti znamenať problémy pre politikov, ktorí sa snažili umelo udržiavať náklady nízko,“ píšu České noviny.

„Ak by kríza v podstate trvala viac-menej ďalší celý rok alebo dlhšie ako rok, budú náklady na tieto opatrenia pre tieto vlády obrovské,“ povedal riaditeľ spoločnosti VaasaETT Philip Lewis.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #zdražovanie