Veľkí priemyselníci Soták a Klocok: Ceny na burzách sú ako čistá úžera, najhoršie príde v roku 2023

Ako skrotiť vysoké ceny elektriny a plynu. To je otázka, ktorej v súčasnosti čelia veľké priemyselné fabriky v krajine. Ceny kľúčových energetických komodít narástli do niekoľkonásobných výšok oproti časom pred vojnou. Tieto burzové ceny treba zregulovať, zhodli sa predstavitelia priemyslených podnikov na konferencii televízie TA3 Titáni v biznise.

03.11.2022 16:47
Vladimír Soták zo Železiarní Podbrezová Foto:
debata (68)

„Zatiaľ je situácia ukľudnená, aj vďaka tomu, že máme zásobníky s plynom naplnené. No diskutujeme s kolegami z Nemecka a zhodujeme sa, že príde ťažká diskusia koncom prvého kvartálu budúceho roka, keď sa zásobníky vyprázdnia. Potom ceny vyrazia prudko hore. Dovtedy treba urobiť veľa práce hlavne na úrovni EÚ v regulácii energií,“ vyhlásil predseda predstavenstva priemyselno-finančnej skupiny Matador Group Štefan Rosina.

Rosina povedla, že asi 80 percent objemu energií kupujú na spotovom trhu, teda trhu, kde je cena veľmi premenlivá.

Vladimir Putin Čítajte viac Analýza: Putin zahodí zábrany. Ešte viac priškrtí dodávky plynu a zacieli na infraštruktúru v EÚ, ukazuje najhorší scenár

Skupinu dnes tvorí zhruba 30 firiem v oblasti strojárstva, automotive, priemyselnej automatizácie. Do automobiliek dodávajú komponenty v krajinách strednej a východnej Európy.

Pozrite si video z dnešnej konferencie

Ferozliatinárska firma OFZ z Oravy už musela prepúšťať. A to práve kvôli vysokým cenám elektriny. Práve tá tvorí 70 percent všetkých nákladov firmy. „V tejto kríze sme boli prví na rade. Prví sme museli reagovať tak, že od júla máme vypnutú výrobu a prepustili sme väčšinu zamestnancov. Dnes prejedáme zisk z minulých rokov a snažíme sa vydržať, kým sa situácia otočí. A ona sa otočí,“ povedal Branislav Klocok, generálny riaditeľ OFZ.

Branislav Klocok Foto: Ivan Majerský
Branislav Klocok, riaditeľ OFZ Branislav Klocok

Je už najhoršie za nami? „Nie je. Najhoršie nás ešte iba čaká,“ dodal. „Čaká nás to preto, lebo to, čo sa dnes deje, nerieši podstatu problému,“ myslí si Klocok. „To, čo sme my už zažili, to zažije väčšina firiem v prvom kvartáli 2023,“ pokračuje priemyselník.

lng terminal Krk Čítajte viac LNG tankerov pri brehoch je čoraz viac, Európa plyn nemá kde dávať. Ceny sa prepadli do mínusu

Podľa neho vysokú cenu elektriny neriešime ani na Slovensku, ani v Európe. Cenové stropy sú podľa neho iba istá forma dotácií pre firmy. „Keď budeme liečiť rakovinu ibuprofénom, tak nezmizne,“ tvrdí Klocok. Ceny na trhu vôbec podľa neho nezodpovedajú nákladom na jej výrobu, ani pomerom medzi dopytom a ponukou.

OFZ dodáva ferozliatiny pre oceliarsky a zlievarenský priemysel v regióne strednej Európy, pričom na tomto trhu je umiestňovaných zhruba 90 percent ich produkcie. Podľa magazínu Forbes ide o 15-stu najväčšiu rodinnú firmu na Slovensku.

Generálny riaditeľ Železiarni Podbrezová Vladimír Soták, ktorý zamestnáva zhruba tritisíc ľudí, sa zhoduje s Klocokom. Podľa neho dotácie nie sú riešením. Ceny energií sa na trhoch ponúkajú za oveľa vyššiu cenu ako tá, za čo sa vyrobí. „Tomu sa hovorí úžera,“ vyhlásil Soták. Burza mala byť podľa neho zastavená. Riešenie treba hľadať na európskej úrovni, tvrdí. Soták hovorí, že na Slovensku firma predáva iba 6 percent svojej produkcie. Zvyšok exportuje do Južnej Kórei, Indočíny, Ameriky či aj do severnej Afriky.

Regulácia búrz s energiami, ktorá bola platná v čase pred vojnou, dnes už neplatí, hovorí Rosina. „Toto si treba priznať. Aj keď vyletela cena hliníka, tak sa burza zastavila. Treba zastaviť špekulácie na trhu,“ pokračuje Rosina.

Budúci rok bude podľa neho kritický. Ľudia už teraz prejedajú svoje úspory, ktoré mali uložené v bankách. „Obávam sa, čo bude v budúcom roku, položku energií treba zastabilizovať. Keď sa minú zásobníky s plynom a nevymyslí sa, ako sa bude cena regulovať na prelome prvého a druhého kvartála budúceho roka, tak sa môžeme dočkať nepekných vecí,“ tvrdí. Tento mechanizmus treba vymyslieť nie na národnej, ale na európskej úrovni.

Matovič Čítajte viac Prvý vládny balík pomoci: ceny elektriny zastropujú na 199 eurách, ceny plynu na 99 eurách, SaS rozpočet nepodporí

Klocok hovorí, že ferozliatinári sú konkurencieschopní v Európe. No v každej krajine má fabrika inú podporu, zväčša väčšiu a na to slovenská firma dopláca. „My rozdiely stierame efektivitou. A to sa dá jedine výskumom, vývojom a investíciami,“ tvrdí.

Železiarne Podbrezová majú na rok 2023 zabezpečené dodávky elektriny a plynu. Kúpili ich v predstihu. „Máme zabezpečeného 60 percent plynu a 80 percent elektriny. Na budúci rok uvidíme, aký bude vývoj,“ povedal Soták.

„My nemáme na budúci rok nakúpené nič,“ zareagoval na otázku Klocok. Pre OFZ nemá zmysel kupovať elektrinu, lebo ak by ju nakúpili drahú, svoje výrobky by museli predávať za nekonkurencies­chopné ceny. „Sme druhý alebo tretí najväčší spotrebiteľ elektriny na Slovensku,“ hovorí Klocok.

Rosina dodáva, že tiež nemajú nakúpené nič a kupujú na spotovom trhu, no ich výdavky na energie sú zo spomínaných troch fabrík najnižšie. Preto sa zamerali na alternatívne palivá. Na vypaľovanie v peciach si zabezpečili palivo LPG, aby neboli závislí iba na potrubnom či LNG plyne.

Zabezpečili si tiež naftové generátory v prípade, ak by vývoj na trhu s cenou elektriny nabral negatívny smer. „Ak by cena elektriny nabrala nejaké šialené sumy, tak si pustíme vlastné naftové generátory a je to vybavené,“ povedal Rosina.

Soták dodal, že aj oni si v Podbrezovej budujú na streche fabriky slnečnú elektráreň.

SR Bratislava energetika Klub 500 plyn zabezpečenie BAX Čítajte viac Priemyselník Soták z Podbrezovej stavia najväčšiu slnečnú elektráreň na Slovensku. Zverejnili jej zábery

Vláda predstavila zatiaľ riešenie pre malé a stredné podniky. Zastropuje ceny plynu na 99 eurách za megawatthodinu a ceny elektriny na 199 eurách za megawatthodinu. Veľké podniky sú samostatná kategória a vláda s nimi stále hľadá riešenie, zatiaľ nebolo predstavené.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina