Slovák Šefčovič dostal od Leyenovej významnú úlohu. Bude viesť nákupy plynu

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová poverila v piatok podpredsedu EK Maroša Šefčoviča, aby viedol rokovania o budúcich spoločných nákupoch zemného plynu pre členské štáty EÚ, ktoré budú mať záujem o tento program nákupov.

29.10.2022 08:36
Belgium Britain Brexit Foto: ,
Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.
debata (8)

Kabinet slovenského eurokomisára potvrdil, že podpredseda exekutívy EÚ pre medziinštituci­onálne vzťahy a strategický výhľad bude mať obohatenú pracovnú agendu aj o túto tému.

lng terminal Krk Čítajte viac LNG tankerov pri brehoch je čoraz viac, Európa plyn nemá kde dávať. Ceny sa prepadli do mínusu

Hovorca eurokomisie tiež potvrdil túto správu so spresnením, že Šefčovič bol vo svojom predošlom mandáte zodpovedný za budovanie energetickej únie. „Predsedníčka požiadala Šefčoviča, aby podporil prácu na spoločnom nákupe plynu vzhľadom na jeho minulé skúsenosti s rokovaniami o energetike,“ uvádza sa v správe hovorcu eurokomisie.

Hovorca dodal, že exekutíva EÚ má „tímový prístup“ k riešeniu súčasnej energetickej krízy. Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová sa zameriava na hlavnú činnosť, ktorou je napredovanie regulačnej agendy, eurokomisárka pre finančné služby Mairead McGuinnessová pracuje na dimenzii finančných trhov, podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová zaisťuje rámcovanie štátnej pomoci prostredníctvom dočasného krízového rámca a eurokomisár Thiery Breton je v kontakte s priemyslom v súvislosti s požadovaným zvyšovaním úspor energie a zároveň zachovaním výroby.

parná lokomotíva, uhlie, žeriav Čítajte viac Rusko si našlo kupcov aj pre svoju vzácnu horninu. Vyváža toľko, že nestačí kapacita železníc

Tento tím teraz rozšíri Šefčovič, aby podporil prácu eurokomisie pri rokovaniach o spoločnom nákupe zemného plynu pre krajiny EÚ.

Hovorca EK zdôraznil, že v prípade potreby bude možné zapojiť aj ďalších komisárov, aby prispeli k tejto pracovnej agende vo svojom rezorte.

Na dobrovoľných spoločných nákupoch plynu, okrem povinného naplnenia plynových zásobníkov na 15 percent, sa pred týždňom (21. 10.) dohodli premiéri a prezidenti na summite EÚ v Bruseli. Technické detaily vypracuje eurokomisia v súčinnosti s ministrami pre energetiku členských krajín eurobloku.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia