Poliakom postaví ich prvú jadrovú elektráreň americký Westinghouse

Poľský jadrový projekt využije "spoľahlivé a bezpečné technológie Westinghouse," uviedol na Twitteri poľský premiér Mateusz Morawiecki. Prvý blok by mal začať fungovať v roku 2033.

29.10.2022 03:40
Mateusz Morawiecki Foto: ,
Poľský premiér Mateusz Morawiecki
debata

Americká spoločnosť Westinghouse sa bude podieľať na stavbe prvej jadrovej elektrárne v Poľsku. Oznámil to v piatok večer poľský premiér Mateusz Morawiecki po rokovaní s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Informáciu potvrdil aj americký veľvyslanec vo Varšave Mark Brzezinski. Zámer ešte musí oficiálne schváliť poľská vláda. Nemenovaný americký predstaviteľ povedal agentúre Reuters, že sa spolupráca bude týkať prvých troch zo šiestich blokov elektrárne.

Morawiecki na twitteri uviedol, že poľský jadrový projekt využije „spoľahlivé a bezpečné technológie (spoločnosti) Westinghouse“. Podľa neho o tom poľská vláda oficiálne rozhodne v stredu. Vládny hovorca Piotr Müller povedal agentúre PAP, že „Američania postavia prvú (poľskú) jadrovú elektráreň“. Nevylúčil však, že by Poľsko mohlo nadviazať spoluprácu s inými krajinami v ďalších projektoch.

„Poľsko vybralo americkú vládu a spoločnosť Westinghouse ako partnerov pre svoju jadrovú energiu,“ uviedol americký veľvyslanec vo Varšave Mark Brzezinski.

Poľský vládny plán pre energetiku do roku 2040 predpokladá, že stavba sa začne v roku 2026 a že v roku 2033 bude uvedený do prevádzky prvý blok jadrovej elektrárne s výkonom okolo jedného až 1,6 gigawattu, v nasledujúcich rokoch potom majú byť sprevádzkované ďalšie bloky. Celkovo ich má byť šesť s výkonom do deviatich gigawattov.

„Chápeme to tak, že rozhodnutie (poľskej vlády) sa bude týkať prvých troch reaktorov,“ povedal nemenovaný americký predstaviteľ agentúre Reuters s tým, že o ďalších troch reaktoroch Varšava rozhodne neskôr. Washington však očakáva, že Westinghouse postaví aj zvyšné tri bloky. Podľa amerického predstaviteľa spolupráce na stavbe jadrovej elektrárne posiela do Moskvy signál o sile vzťahov medzi Poľskom a USA.

Poľská vláda očakáva, že firma, ktorá elektráreň bude stavať, bude mať aj 49-percentný podiel v špeciálnej spoločnosti, zabezpečí zodpovedajúce financovanie projektu a bude sa podieľať na prevádzke elektrárne. Poľsko počíta s tým, že každý z reaktorov bude môcť byť v prevádzke 60 rokov.

Pred rokom podala predbežnú nezáväznú ponuku na stavbu jadrovej elektrárne francúzska elektrárenská skupina EDF, tento rok v apríli potom s technickou a finančnou ponukou prišla juhokórejská spoločnosť Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Pred mesiacom oficiálnu ponuku podala americká spoločnosť Westinghouse v konzorciu s firmou Bechtel. EDF, KHNP a Westinghouse majú záujem o dostavbu nového jadrového bloku v Dukovanoch aj v Česku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #jadrová energetika #Westinghouse