LNG tankerov pri brehoch je čoraz viac, Európa plyn nemá kde dávať. Ceny sa prepadli do mínusu

Plné zásobníky s plynom, príchod babieho leta a množstvo tankerov pri brehoch, ktoré čakajú na vyskladnenie komodity. Súhra faktorov spôsobila, že ceny plynu na spotovom trhu sa dostali do záporných čísel. Cena plynu klesá aj pri dlhodobých kontraktoch.

26.10.2022 11:48
lng terminal Krk Foto:
Ilustračné foto tankera s LNG.
debata (128)

Na svete je v prevádzke 641 tankerov so skvapaleneným plynom (LNG) a 60 z nich čaká na pri brehoch Európy, aby mohli vyskladniť plyn. Tieto tankery pomaly plávajú okolo severozápadnej Európy, Stredozemného mora a Pyrenejského polostrova, uvádza portál Marine Traffic.

Základným problémom je nedostatok európskej infraštruktúry na spätné splyňovanie. V dôsledku toho sa množstvo tankerov s LNG zhromažďuje a následne znižuje cenu zemného plynu.

Obrázok nižšie je z portálu Marine Traffic a červené bodky znázorňujú tankery so skvapalneným plynom.

Ceny plynu idú nadol

Ak tok plynu prichádza a nie je ho už kde uskladniť, jeho cena sa prepadne a môže byť záporná. To sa napríklad dialo na trhu s krátkodobým kontraktom, teda spotovom. Tu sa plynu nenakupuje na dlhodobý kontrakt, teda povedzme mesiac dopredu, ale nakupuje sa hodinu vopred. Spotová cena plynu obchodovaného na holandskom plynárenskom uzle TTF v pondelok krátko klesla pod nulu, konkrétne na mínus 15,78 eura za megawatthodinu (MWh). Neskôr sa cena rýchlo odrazila späť do čiernych čísel.

VIDEO: Minister Hirman o záporných cenách plynu: Je to extrém

Video

Minister hospodárstva Karel Hirman sa po skončení utorkového zasadnutia Rady EÚ pre energetiku, dopravu a telekomunikácie v Luxemburgu vyjadril, že aj doterajšie kroky, teda plné zásobníky a iné opatrenia prispeli k tomu, že aktuálne paradoxne čelíme minimálnym cenám plynu. „Na dennom trhu došlo k situácii, že cena bola záporná. Je to extrém, ale nie veľmi dobrý,“ vyhlásil s tým, že je to dočasný jav. Podľa neho opatrenia trhy vzali na vedomie. Aj snahu zaviesť cenový koridor. „Trh očakáva, že podobné opatrenie bude zavedené,“ hovorí o poklese cien plynu.

Podobný trend je aj na trhu s dlhodobým kontraktom, kde sa cena plynu dostalo po dlhej dobe pod 100 eur za MWh. Európske ceny plynu sa koncom augusta vyšplhali nad 340 eur za megawatthodinu, no tento týždeň klesli pod 100 eur za MWh po prvý raz, odkedy Rusko prudko znížilo dodávky na starý kontinent.

Pred vojnou bola cena len 30 eur za MWh. Rusko, ktoré dodáva veľkú časť zemného plynu do Európy, znížilo dodávky plynu v reakcii na sankcie po vojne krajiny s Ukrajinou.

V stredu ráno sa referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v budúcom mesiaci na burze TTF v Amsterdame predával tesne nad hranicou sto eur za megawathodidu. Za celý tento mesiac cena kontraktu klesla zatiaľ o 45 percent. Cena trochu stúpla, pretože sa európske krajiny stále nevedia dohodnúť na definitívnej podobe cenových stropov na plyn.

Matovič Čítajte viac Prvý vládny balík pomoci: ceny elektriny zastropujú na 199 eurách, ceny plynu na 99 eurách, SaS rozpočet nepodporí

„Pokračujúce teplé počasie brzdí čerpanie plynu do zásobníkov a vzniká tak previs ponuky nad dopytom. Cena TTF plynu s dodávkou v novembri klesla pod sto eur, k čomu okrem plných zásobníkov a počasia prispievajú opatrenia na zamedzenie rastu ceny plynu na úrovni EÚ,“ píšu štátni analytici z Inštitútu pre finančnú politiku.

Zvýšený dovoz LNG

Šetrenie s energiami taktiež prispel k poklesu ceny. Bruselský think-tank Bruegel ukazuje, že Európa doteraz znížila svoj dopyt o sedem percent v porovnaní s priemerom rokov 2019 – 21. EÚ súhlasila, že túto zimu dobrovoľne zníži dopyt po plyne o 15 percent.

Energetický analytik Tom Marzec-Manser zo spoločnosti ICIS povedal, že spotreba bola v Európe asi o 20 percent nižšia ako zvyčajne v tomto ročnom období. „Dopyt je skutočne nízky. Jednak z dôvodu mierneho počasia a zjavne sa začínajú prejavovať kroky jednotlivcov a firiem na úsporu plynu,“ povedal pre Financial Times.

Zvýšený dovoz skvapalneného zemného plynu, ktorý má nahradiť ruské dodávky cez plynovody, pomohol európskym zásobníkom dosiahnuť viac ako 90 percent kapacity. Pre porovnanie ruské dodávky predstavujú v súčasnosti len 7 percent celkových dodávok do EÚ, čo je pokles zo 40 percent v minulom roku.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #tanker #ceny plynu #LNG