SaS reaguje na vládnu pomoc: Odkopírovali to od Česka, Matovičovi odkazujú, že za rozpočet aj tak nezahlasujú

Strana SaS odmieta, aby si vládna koalícia brala podnikateľov za svojich rukojemníkov. Kompenzácie cien energií pre firmy sú nevyhnutné, ale dajú sa uskutočniť aj bez schválenia štátneho rozpočtu, uviedla vo svojom vyjadrení Sulíkova strana.

24.10.2022 16:00
Richard Sulík Foto: ,
Predseda SaS Richard Sulík
debata (7)

„Na ministerstve hospodárstva sme pomoc pre podnikateľov zasiahnutých vysokými cenami energií navrhovali dlhodobo, avšak Igor Matovič ju blokoval. Teraz si však berie podnikateľov za rukojemníkov a žiada, aby bol schválený štátny rozpočet. Zabudol ale dodať, že aj v prípade neschválenia rozpočtu bude na kompenzácie cien energií v budúcom roku k dispozícií aj 900 miliónov eur schválených v tohtoročnom rozpočte, ktoré sa automaticky premietnu v rámci provizória. Takisto na kompenzácie budú k dispozícii aj európske zdroje, k využitiu ktorých sme vládu vyzývali od apríla. Nevidíme preto najmenší dôvod hlasovať za štátny rozpočet, ktorý je určený len na predvolebnú kampaň OĽANO,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

SaS teda hovorí, že predstavená kompenzácia nie je podľa nich ničím novým, len odkopírovaným českým návrhom, ktorý sa dá uskutočniť aj bez schválenia štátneho rozpočtu.

Matovič, Heger, Kollár Čítajte viac Heger s Matovičom prichádzajú s riešením drahých energií: Zastropujú sa ceny plynu a elektriny

Vyjadrenie uzavrel poslanec NR SR za SaS a bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek: „Okrem kompenzácií zo štátneho rozpočtu sme na ministerstve hospodárstva na pomoc podnikateľom navrhovali použiť nevyčerpané eurofondy, prípadne dať k dispozícií elektrinu vyrobenú v štátnych vodných elektrárňach. Igor Matovič a jeho ministri však buď nesúhlasili alebo radšej nereagovali. Na ministerstve sme preto ostali odkázaní na riešenia vo vlastnej kompetencii – umožnili sme znížiť regulované poplatky, využili zdroje v rámci kapitoly ministerstva hospodárstva či menili legislatívu, aby si ľudia aj firmy mohli stavať vlastné zdroje. Všetky naše riešenia sú dnes funkčné a pomáhajú znižovať ceny energií.“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #energie #SASKA