ČEZ sa chce súdiť s Gazpromom. Obviňuje aj "imperátora Putina"

Gazprom vraj dlhuje českej energetickej firme ČEZ plyn za stovky miliónov až miliardy českých korún.

23.10.2022 17:08
rusko plyn Gas LNG Foto: ,
Viaznuce dodávky plynu od Gazpromu vraj spôsobili spoločnosti ČEZ obrovské škody. (Ilustračné foto)
debata (7)

Výpadky ruských dodávok spôsobili českému energetickému koncernu ČEZ obrovské straty. Uviedol to generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš. ČEZ preto pripravuje medzinárodnú arbitráž proti ruskému koncernu Gazprom.

Hlavným vinníkom, ktorý spôsobil aktuálnu situáciu, je „kremeľský imperátor Putin“, povedal v diskusnej relácii v Českej televízii Beneš. Rusko má podľa neho 90-% podiel na súčasnom raste cien energií. Rusko podľa neho začalo energetickú vojnu proti Európe už rok pred terajšou inváziou na Ukrajine. Gazprom neplní zmluvu s ČEZ a žiaden plyn nedodáva. „Povedieme medzinárodnú arbitráž,“ uviedol šéf ČEZ. Gazprom podľa neho dlhuje ČEZ plyn za stovky miliónov až miliardy českých korún.

Programový riaditeľ českého Zväzu modernej energetiky Martin Sedlák si myslí, že Európa je pripravená na túto vykurovaciu sezónu. Ekonomickú vojnu proti Rusku začína pomaly vyhrávať. Veľmi podľa neho pomohlo naplnenie plynových zásobníkov.

Beneš, Sedlák i predsedníčka českého Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová sa zhodli, že situácia na trhu energií sa upokojuje, ale návrat k nízkym cenám bude trvať dlho. Kľúčové predovšetkým bude, ako dlho potrvá konflikt na Ukrajine a kedy sa Európa zbaví závislosti od ruských energií.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #arbitráž #Gazprom #ČEZ #dodávky plynu