Pomoc s cenami energií príde už v pondelok. Energošeky budú zrejme pre ľudí za teplo

V nedeľnej relácii O 5 minút 12 minister financií Igor Matovič (OĽaNO) povedal, že v pondelok - teda zajtra - vláda zastropuje ceny plynu a elektriny pre firmy. Začiatok pomoci firmám s vysokými cenami energií sa pre blokovanie parlamentu opozičnou stranou SaS oneskorí z pôvodne plánovaného novembra až na december. Plán pomoci firmám by mala vláda predstaviť sociálnym partnerom na pondelňajšom rokovaní tripartity.

23.10.2022 14:36
Igor Matovič / Boris Kollár / Foto: ,
Igor Matovič a Boris Kollár
debata (16)

„Práve kvôli tomu, že SaS v podstate dva týždne blokovala prijatie rozpočtu, ktorým sme mohli následne spustiť pomoc pre firmy, tak zrejme nestihneme pomôcť podnikom už od 1. novembra. Predpokladám, že pomoc bude až od 1. decembra,“ povedal Matovič.

Aké ceny energií môžu očakávať v budúcom roku domácnosti a firmy na Slovensku, Matovič nechcel spresniť. Porovnal však zastropovanie cien silovej elektriny v Česku a na Slovensku, kde by mala na základe memoranda so Slovenskými elektrárňami cena silovej elektriny zostať na aktuálnej úrovni okolo 61 eur za megawatthodinu, pričom v Česku by mala byť podľa ministra trojnásobná.

Krajniak Čítajte viac Ako budú fungovať energošeky? Krajniak vysvetľuje, komu prídu peniaze na účet

K cenám energií by sa mala koalícia stretnúť ešte v nedeľu večer a riešiť by mala spôsob pomoci. V hre sú okrem dotácií, ktoré by znížili ceny pre konečného spotrebiteľa, aj spätné úhrady časti zvýšených nákladov napríklad energošekmi. Matovič sa prikláňa skôr k prvému variantu, ktorý obmedzuje rast inflácie. „Ničomu nepomôže, aby som teraz hovoril akékoľvek percentá alebo čísla, ceny energií a pomoc pre firmy a domácnosti ohlásime zodpovedne zajtra a budúci týždeň. „Buď sa budeme hrať na Ježiška a rozdávať energošeky, ale potom budú ľudia platiť vyššie účty,“ uviedol.

Boris Kollár (Sme rodina) to v nedeľnej relácii Na telo zopakoval, že v pondelok sa dozvedia detaily s pomocou firmy v priemysle.

O týždeň sa predstaví pomoc pre domácnosti, povedal predseda parlamentu. Tí, ktorí prostredníctvom elektriny iba varia, by nárasty nemali podľa neho pocítiť. Zopakoval slová ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) zo soboty, že domácnosť s väčšou spotrebou si priplatí v priemere o 20 eur. „Niekde to bude 18 eur, niekde 25 eur,“ povedal Kollár.

Energošeky by mali dostávať domácnosti za ceny tepla. Pri energošekoch treba nastaviť, komu a v akej podobe prídu, dodal Kollár. Je veľa regiónov a veľa dodávateľov tepla, ktorý používajú iné palivo, preto je to komplikovanejšie ako s elektrinou a plynom, vyhlásil v nedeľu Kollár.

Ceny energií by od budúceho roka mali stúpnuť na úrovni do 20 eur pre priemernú domácnosť. Povedal to Krajniak v relácii Sobotné dialógy v RTVS – Rádio Slovensko. Do konca novembra budú podľa jeho slov domácnosti presne vedieť, na akej úrovni budú ceny budúci rok.

Richard Sulík Čítajte viac Matovičov nápad preplácať bločky v reštauráciách: Hotelieri, podnikatelia a SaS iba krútia hlavami

„Z peňazí, ktoré máme schválené do konca tohto roka a na základe návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok by sme vedeli kompletne vyriešiť pre každú domácnosť svietenie, varenie, ohrev teplej vody s malým nárastom, ale veľmi komfortne. Čo sa týka vykurovania, tak tam je to najzložitejšie, pretože máme asi 70 rôznych regiónov na Slovensku podľa toho, ako vykurujú a tam to prepočítavame, aby to bolo pre každého fér,“ povedal Krajniak.

„Moja úvaha je, aby do spotreby 2,5 megawatthodiny elektrickej energie na domácnosť, čo je asi 65 percent domácností, bolo veľmi minimálne zvýšenie. To, čo ide na vykurovanie, by bolo o trochu väčšie zvýšenie,“ uviedol. Percentá zatiaľ nechcel prezradiť, pretože tie oznámi vláda neskôr spoločne.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Boris Kollár