Tankery s LNG sa hromadia pri brehoch Európy a ceny plynu letia nadol. Starý kontinent reaguje na Putinovo vydieranie

Len niekoľkominútové oznámenie šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej o opatreniach proti drahým energiám vyslalo trhu s energiami jasný signál. Opatrenie sa týka dynamických cenových stropov na plyn. Zjednodušene ide o to, že ak sa cena dostane do neudržateľných výšin, tak sa do cien zasiahne.

19.10.2022 15:47
LNG tanker PRISM COURAGE Foto:
LNG tanker Prism Courage.
debata (131)

V reakcii na Leyenovej slová cena plynu na holandskej burze TTF klesla v utorok doobeda z vyše 118 eur na megawatthodinu na 108 eur počas jej prejavu. Tento ilustračný príklad pekne ukazuje, ako aj verbálne vyjadrenia tlačia na trh. Reakcie sa dajú vyvolať aj tak, že sa o nich len hovorí a trh ich vníma. Ďalší pokles cien komodít sa očakáva aj v prípade, ak sa opatrenia uvedú do praxe.

Navyše, pri brehoch Európy sa hromadia tankery so skvapalneným plynom, ktorý postupne nahrádza ruský potrubný plyn. Slová o záchrannej brzde nie sú jediné, ktoré tlačia cenu plynu nadol. Do hry vstupujú aj iné faktory.

LNG terminal Krk Čítajte viac Pri brehoch Európy stoja desiatky tankerov s LNG, nemôžu vyložiť náklad. Ide o výnimočnú situáciu

Denník Pravda pripravila sériu najdôležitejších bodov, ktoré vysvetľujú, prečo ceny plynu smerujú nadol a čo má v pláne urobiť Európska únia v boji proti energetickej kríze.

1. Cenový strop ako posledná záchrana

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predstavila takzvané dynamické cenové stropy. Ide o opatrenie, ktoré má za cieľ skrotiť ceny plynu, ak sa dostanú nekontrolovane do astronomických výšok. Inými slovami ide o akúsi záchrannú brzdu, ktorá by mohla fungovať maximálne počas troch mesiacov. Takáto poistka by umožnila nastaviť spomínaný dynamický cenový strop na virtuálnom obchodnom uzle TTF (Title Transfer Facility) v Holandsku, ktorý je pre ceny plynu v EÚ kľúčový. „Musíme skrotiť cenové skoky na hlavnom európskom trhovisku s plynom,“ povedala von der Leyenová na tlačovej konferencii.

VIDEO: Minister Hirman o cenovom strope:

Video

V stredu v Európskom parlamente vo svojom vystúpení povedala, že najlepšou odpoveďou na Putinovo plynové vydieranie je európska jednota a solidarita. Cenová hranica ani iné detaily zatiaľ známe nie sú. „Zo zverejnených správ dedukujem, že by sa malo jednať o sprísnenie dohľadu nad tým, ako sa mení cena plynu v priebehu dňa a v prípade, že by mohla vybočiť zo stanoveného koridoru, zastaví sa obchodovanie, čím sa vlastne na krátku dobu akoby zafixuje cena a bude to pôsobiť ako cenový strop,“ opisuje pre Pravdu analytik Ján Pišta zo spoločnosti JPX.

Presné detaily zrejme budú predstavené až po blížiacom sa energetickom summite v Bruseli, ktorý sa začne už vo štvrtok a pokračovať bude aj v piatok. Slovensko na ňom bude zastupovať premiér Eduard Heger (OĽaNO).

2. Spoločné nákupy plynu

Dynamický cenový strop bude len krátkodobé riešenie. Na jar ho chce eurokomisia nahradiť dlhodobým mechanizmom, teda indexom pre skvapalnený plyn. Problém tkvie v tom, že súčasné cenové pásmo určujúce ceny plynu je burza TTF v holandskom Amsterdame, ktorá sa zameriava na plyn cez plynovody. Keďže sa v únii dôležitejším stáva práve skvapalnený plyn (LNG), potrebný je nový, špecifický cenový štandard pre LNG. Aj vďaka nemu sa podarilo znížiť 40 percent dodávok z Ruska iba na sedem percent.

Minister hospodárstva Karel Hirman. Čítajte viac Minister Hirman: V Sulíkovom návrhu ušetriť 15 percent elektriny bude zrejme zmena

Ján Pišta vysvetľuje návrh tak, že EÚ sa chce vyhnúť situácii, keď zafixuje cenu, ktorá sa časom môže stať nižšou, ako je ázijská cena LNG a tak sa dodávatelia LNG logicky rozhodnú vyložiť svoj náklad radšej v Ázii ako v Európe a prišli by sme tak o veľa LNG, ktorý ale nevyhnutne potrebujeme.

„Preto je snaha vytvoriť index odvodený od ázijskej ceny LNG plus nejaká malá marža, aby Európa bola stále atraktívna pre dodávateľov LNG,“ vysvetľuje analytik. Ako ďalej dodáva, tak ceny plynu to môže znížiť ak budú klesať ázijské ceny, ale predovšetkým to zabezpečí, aby LNG ostalo v Európe a neodtekalo do Ázie.

SR Bratislava Politika Koalícia Kríza Bôrik Čítajte viac Pomoc za 1,5 miliardy prešla parlamentom. Ktoré skupiny budú mať na kompenzácie nárok? (odpovede)

Ďalšími piliermi nového plánu sú aj spoločné nákupy plynu. Princíp je jednoduchý. Ak sa spojí viacero krajín, dokážu vytvoriť väčší tlak na predávajúceho, napríklad Katar, a tak znížiť cenu dodávok plynu. Členské štáty by mali povinnosť takto nakupovať komoditu, ktorá tvorí aspoň 15 percent kapacity ich zásobníkov s plynom.

3. Iberský model pre celú úniu

V súčasnosti je problémom aj to, že ceny elektriny sú naviazané na ceny plynu. Ak vyskočí cena plynu, vzrastú aj ceny elektriny, pretože tá sa vyrába aj napríklad cez paroplynové elektrárne. Podľa von der Leyenovej preto prichádza čas na zavedenie iberského modelu na úroveň celej EÚ, čiže systému, na akom cenu elektriny určuje Španielsko a Portugalsko. Vďaka iberskému modelu, keď by sa zastropovali ceny plynu na výrobu elektriny, sa krajinám na Pyrenejskom poloostrove podarilo znížiť cenu elektriny.

4. Cenu plynu nadol tlačia viaceré faktory

Ceny plynu aj elektriny na trhoch smerujú v poslednom období výrazne nadol. Zatiaľ čo na konci augusta sa cena na burze TTF vyšplhala na 350 eur za megawatthodinu, dnes sa pohybuje na úrovni 113 eur.

Prvým faktorom, prečo smerujú ceny plynu nadol, sú skoro doplna naplnené zásobníky s plynom v členských krajinách. Podľa stránky Gas Infrastructure Europe sú slovenské zásobníky s plynom naplnené na 90,5 percenta, čo pokrýva 63 percenta celoročnej spotreby krajiny. Plné zásobníky s plynom má už napríklad Belgicko, Dánsko či Portugalsko. Ich pomer k celoročnej spotrebe plynu je však nízky.

Druhým faktorom je príchod babieho leta. Teplé počasie, ktoré v polovici októbra prevláda nad Európou znamená, že ľudia menej kúria, čo znižuje spotrebu. Pozitívnou správnou je tiež predikcia počasia na tohtoročnú zimu. Počas hlavných zimných mesiacov, teda januára a februára, sa očakávajú teploty, ktoré budú nad dlhodobým priemerom. Teplejšia zima tak hrá do karát Európe v boji proti energetickej kríze.

Tretím faktorom sú spomínané slová lídrov únie, na ktoré reagujú trhy. Minister hospodárstva Karel Hirman vysvetľuje, že mnoho reakcií vyvoláte iba tak, že o riešeniach hovoríte a trh to vníma. „Snaha na úrovni Európskej únie je kľúčová a môže priniesť veľmi rýchlo výsledky, ktoré budú pre nás prijateľné bez toho, aby sme na to museli vynaložiť veľa peňazí zo štátnych rozpočtov,“ povedal pre denník Pravda.

Štvrtým faktorom je zatiaľ veľká ponuka, ktorú zabezpečujú tankery so skvapalneným plynom dovážaným či už z USA, alebo iných krajín.

5. Bez ruského plynu nezamrzneme

Objem ruského plynu do únie klesá od začiatku roka. Zatiaľ čo pred vojnou na Ukrajine bol objem ruského plynu do EÚ na úrovni 2 600 miliónov kubických metrov, v súčasnosti je to len 540 miliónov kubických metrov. Podiel dodávok ruského plynu klesol zo 40 na sedem percent.

zväčšiť Dodávky ruského plynu do EÚ od začiatku vojny... Foto: Bruegel
Ruský plyn Dodávky ruského plynu do EÚ od začiatku vojny prudko klesli.

Únia sa snaží odstrihnúť od ruského plynu a do popredia sa tak dostáva skvapalnený plyn. Ten mal vlani na celkovom dovoze zemného plynu do EÚ podiel 20 percent, väčšina prichádzala z USA a Kataru. V posledných mesiacoch tento podiel rýchlo vzrástol.

zväčšiť Ruský plyn nahrádzajú dodávky skvapalneného... Foto: Bruegel
LNG plyn Ruský plyn nahrádzajú dodávky skvapalneného plynu z USA, Kataru či Nórska.

6. Prečo má Európa problém

V posledných dňoch sa objavila správa, ako pri brehoch európskej pevniny krúžia desiatky tankerov s LNG. Dôvod je, že zariadenia v prístavoch nemajú dostatočnú kapacitu. Plyn LNG sa zhromažďuje pri veľmi nízkej teplote (-160 stupňov Celzia) a čerpá sa do nádrží. Z tankera sa cez tieto potrubia skvapalnený plyn dostáva do pobrežnej časti terminálu. Výrazne vyšší počet tankerov ukázal, že EÚ nemá dostatočnú kapacitu na spätné splynenie skvapalnenej suroviny. Terminály už pritom pracujú na maximum.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #plyn #strop #ruský plyn #Leyenová