Dáni potvrdili výbuchy plynovodov Nord Stream. Zverejnili prvé zábery zničených potrubí

Na potrubí plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori zaznamenali koncom septembra štyri úniky plynu, ktorým predchádzali dva výbuchy. Ich príčina nie je známa, no členské krajiny EÚ poukazujú na sabotáž, napísala agentúra Reuters. V utorok 18. októbra prvýkrát zverejnili zábery zničených potrubí, ktoré vedú z Ruska do Nemecka, informuje švédsky denník Expressen.

18.10.2022 14:11
Nord stream Foto:
Záber z poškodeného Nord Stream.
debata (103)

Dánske úrady potvrdili rozsiahle poškodenie plynovodov a uvádzajú, že príčinou boli silné výbuchy, informuje agentúra Reuters. Správu zverejnila agentúra v pondelok tesne poobede.

Poškodenie plynovodov znamenalo aj výrazný únik metánu do ovzdušia. Plynovody Nord Stream smerujú popod Baltské more z Ruska do Nemecka. Európa v minulosti z Ruska dovážala asi 40 percent svojej spotreby plynu. V súvislosti s vojnou na Ukrajine boli dodávky tejto suroviny výrazne znížené na 7 percent.

Správu zo švédskeho denníka si všimol Denník N. Na základe informácií švédskeho denníka chýba minimálne 50 metrov kovového potrubia z plynovodu Nord Stream 1.

Kodaňská polícia v utorok (18. októbra) tiež uviedla, že pri vyšetrovaní na „miestach trestných činov“ asistovala dánska armáda a dánska spravodajská agentúra DSIS. Polícia a DSIS sa rozhodli zriadiť spoločnú vyšetrovaciu skupinu a polícia dodala, že sa nedá povedať, kedy vyšetrovanie ukončia, informuje portál.

Švédska spravodajská služba tiež v októbri informovala, že predbežné vyšetrovanie iných dvoch únikov z plynovodu bližšie ku švédskym brehom „posilnilo podozrenia z vážnej sabotáže“.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #Nord Stream