Minister Hirman: V Sulíkovom návrhu ušetriť 15 percent elektriny bude zrejme zmena

O tom, aké budú ceny plynu a elektriny nechce minister hospodárstva špekulovať. Ubezpečuje, že cenové nárasty budú pre drvivú väčšinu domácností zvládnuteľné. „Cenové výmery sa budú zverejňovať tak, ako každý rok začiatkom decembra. Až vtedy sa dozvieme, aké budú definitívne ceny od 1. januára 2023. Dovtedy môžem ubezpečiť a podčiarknuť, že ceny pre drvivú väčšinu domácností budú aj napriek nejakému zvýšeniu únosné. Domácnosti, ktoré budú mať problém s cenami aj tak, dostanú ďalšiu pomoc v podobe sociálnych dávok od ministerstva práce,“ povedal v rozhovore pre Pravdu Karel Hirman.

19.10.2022 00:00
Minister hospodárstva Karel Hirman. Foto:
Minister hospodárstva Karel Hirman.
debata (74)

Zmena však nastane zrejme v nastavení v systéme šetrenia elektriny, ktorý avizoval jeho predchodca Richard Sulík (SaS). Lacnú elektrinu mali dostať domácnosti, ktoré by ušetrili 15 percent voči svojej spotrebe alebo voči priemeru svojej odberovej skupiny.

„V tomto riešení nastane zrejme zmena. Znamená to, že to aplikujeme iným spôsobom. Aplikujeme to na štátny sektor, sektor verejnej správy a podnikateľský sektor,“ načrtol Hirman.

Pozrite si krátky teaser na rozhovor:

V súčasnosti sa diskutuje o stropoch na ceny zemného plynu. Európska komisia plánuje zaviesť strop na ceny plynu na holandskej burze TTF. O tomto riešení sa bude diskutovať aj vo štvrtok na summite EÚ. Toto riešenie je dôležité, lebo bude mať vplyv okrem iného aj na ceny elektriny a tepla.

„Ceny plynu sú problém a sú ako ohnisko nákazy, z ktorého sa šíria problémy aj do cien elektriny a tepla“ povedal Hirman. Podľa neho príčina tkvie v tom, že trhový mechanizmus cenotvorby na území Európy sa ukázal ako zlý. Teda aspoň podľa názoru 15 členských štátov vrátane Slovenska.

„A túto chybu chceme aspoň dočasne vyriešiť tak, že sa stanoví cenový strop na cenu plynu, ktorý bude prijateľný pre dodávateľov či už potrubného alebo LNG plynu a na strane druhej nás spotrebiteľov. Keby sa nám to podarilo, automaticky by to malo vplyv nielen na výrobu elektriny, ale aj na kúrenie. Týmto by klesla aj cena elektriny, ktorá by bola únosná ako aj pre domácnosti aj pre firemný sektor. Tento mechanizmus už funguje aj na iných trhoch – regulátor jednoducho zastaví obchodovanie na určitej úrovni dovtedy, dokým sa trh nestabilizuje. Trh s energiami je v súčasnosti chorý a liečenie musí začať s cenami plynu,“ vysvetľuje minister princíp stropov na plyn, o ktorých bude reč na summite v Bruseli tento štvrtok a piatok.

Celý rozhovor si budete môcť prečítať onedlho na webe pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #Karel Hirman