Pri brehoch Európy stoja desiatky tankerov s LNG, nemôžu vyložiť náklad. Ide o výnimočnú situáciu

Desiatky lodí so skvapalneným zemným plynom (LNG) krúžia okolo pobrežia Španielska a ďalších európskych krajín a nie sú schopné zabezpečiť si miesto na vykládku, pretože zariadenia, ktoré toto palivo premieňajú späť na plyn, sú plné.

17.10.2022 23:31
LNG terminal Krk Foto:
Výstavba prvého chorvátskeho plávajúceho LNG terminálu - ilustračné foto.
debata (338)

V pondelok večer o tom informovala agentúra Reuters.

Španielska plynárenská firma Enagás dokonca bude možno musieť niektoré lode odmietnuť. Superchladené palivo nemá aké zariadenie naspäť pretaviť do plynného skupenstva, všetky už pracujú na maximálnu kapacitu. Spoločnosť preto hovorí o „výnimočnej situácii“.

Vladimir Putin Čítajte viac Zverejnili veľkú predpoveď počasia na zimu. Teploty zahrajú v plynovej vojne s Ruskom Európe do karát

Reuters pripomína, že ak sa čoskoro nenájde riešenie, lode sa môžu otočiť a plyn odviezť iným kupcom. Dokopy má ísť o vyše 35 tankerov, z toho iba 8 kotví v blízkosti prístavu v španielskom Cadíze. Napríklad iba Španielsko má 6 zariadení schopných premeniť plyn zo skvapalneného skupenstva na plynné. Španieli majú najväčšiu skladovaciu kapacitu LNG – až 44 percent z celkovej kapacity Európy. Sami majú aj najväčšiu kapacitu (33 percent) v premieňaní skvapalneného plynu na klasický.

Prebytok LNG znásobuje aj teplejšie počasie v Španielsku či spomaľovanie európskeho priemyslu. No je tu aj ďalší možný dôvod: niektoré lode možno čakajú na to, že sa s prichádzajúcou zimou ochladí a cena plynu stúpne a tak ho budú môcť predať za vyššiu cenu. Inými slovami špekulujú. Čína napríklad oznámila, že zastavila predaj LNG zahraničným odberateľom, aby si zaistila dostatočné vlastné dodávky, čo by podľa analytikov mohlo prinútiť viac lodí zamieriť do Ázie.

Ursula von der Leyenová Čítajte viac Uniklo riešenie, ako chce EÚ bojovať proti drahým energiám. Dotkne sa aj ruského plynu

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v budúcom mesiaci na burze v Holandsku padla o 9,9 % na 127,98 eura za megawatthodinu (MWh) a dostala sa na najnižšiu úroveň od 22. júna. To bolo už tretí obchodný deň po sebe, čo sa európsky referenčný kontrakt na plyn oslabil.

K poklesu cien prispelo aj teplé počasie, pokračujúci dovoz skvapalneného plynu, rovnako ako vysoká naplnenosť zásobníkov plynu v Európe.

„Ceny plynu zrejem budú pokračovať v poklese s príchodom veľkých objemov LNG do Európy a ako sa zásobníky budú približovať k úplnému naplneniu,“ uviedli analytici firmy Alfa Energy.

Európske zásobníky plynu sú aktuálne naplnené na 92 %, čo je nad 5-ročným priemerom pre toto ročné obdobie. Pomohlo k tomu aj teplé počasie, rovnako ako vysoký dovoz LNG.

Európska komisia v utorok (18. 10.) predloží návrh dočasného dynamického cenového stropu pre holandský virtuálny trh TTF, ktorý by sa mal používať v prípade prudkých výkyvov ceny plynu.

© Autorské práva vyhradené

338 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #tanker #LNG