Zverejnili veľkú predpoveď počasia na zimu. Teploty zahrajú v plynovej vojne s Ruskom Európe do karát

Domácnosti netrpezlivo čakajú na prepočty cien za elektrinu, plyn a teplo na budúci rok. Štát ich zverejňuje vždy na konci roka. Vyšším účtom za energie sa zrejme nevyhne nikto.

17.10.2022 14:43
Vladimir Putin Foto: ,
Šéf Kremľa Vladimir Putin.
debata (76)

Dobrou správou posledných dní je sezónny výhľad na počasie pred tohtoročnou zimou. Práve teplá zima môže pomôcť počas energetickej krízy, ktorou domácnosti, firmy či verejný sektor aktuálne žijú.

Ursula von der Leyenová Čítajte viac Uniklo riešenie, ako chce EÚ bojovať proti drahým energiám. Dotkne sa aj ruského plynu

Vedci z Európskeho strediska pre strednodobú predpoveď uviedli, že teploty budú počas vrcholnej vykurovacej sezóny medzi decembrom a februárom pravdepodobne výrazne nad normálom, teda bude teplejšie ako je dlhodobý priemer. Informuje agentúra Bloomberg.

Vyššie teploty by mohli znížiť dopyt po zemnom plyne, ktorý sa európske krajiny ponáhľajú natlačiť do svojich zásobníkov. Ruská vojna proti Ukrajine vyhnala ceny plynu do rekordných výšok, čo prispelo ku kríze v celom regióne.

VIDEO: Ako bude na Slovensku počas tohto týždňa? Cez týždeň príde studený front. Výrazne zrazí teploty.

Video

Aká bude tohtoročná zima?

Vedci uviedli, že existuje 50 až 60 percentná pravdepodobnosť, že Spojené kráľovstvo, veľká časť pobrežia Stredozemného mora a časti strednej Európy zažijú výrazne nadpriemerné teploty. Zvyšok kontinentu má 40 až 50 percentnú šancu, že výrazne prekročí historické teplotné priemery.

Model Copernicus spája údaje od vedcov z Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska a USA. Program Európskej únie využíva miliardy meraní zo satelitov, lodí, lietadiel a meteorologických staníc pre svoje mesačné a sezónne predpovede.

Cena plynu na tohtoročnom minime

V tejto súvislosti sa objavujú dve dobré správy. Podľa stránky Gas Infrastructure Europe sú slovenské zásobníky s plynom naplnené na 89,53 percenta, čo pokrýva 62,3 percenta celoročnej spotreby krajiny.

Minister hospodárstva Karel Hirman v súvislosti s plniacimi sa zásobníkmi ešte v septembri upozornil, že plné zásobníky nemusia stačiť. „Na to, aby sme preklenuli zimu bez problémov, musíme mať aj dostatočný prítok plynu, nielen dostatok plynu v zásobníkoch. Potrebujeme zachovať dostatočný prítok plynu do európskej siete. Pokiaľ to bude pokračovať tak ako doteraz, tak plynu bude dosť,“ povedal.

Druhou dobrou správou je to, že cena plynu sa dostala na tohtoročné minimum. Ako dôvod nízkych cien sú plné plynové zásobníky a slabý dopyt v dôsledku teplého počasia, ktoré v Európe momentálne prevláda.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Rusko #plyn #teplota