Uniklo riešenie, ako chce EÚ bojovať proti drahým energiám. Dotkne sa aj ruského plynu

Ceny plynu by už nemali tak prudko stúpať a klesať, ako po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. Zabrániť tomu má dynamický strop na ceny plynu na najväčšej európskej burze s plynom TTF.

17.10.2022 13:51
Ursula von der Leyenová Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
debata (23)

Predbežné návrhy Komisie videli novinári Bloombergu. Nie sú však definitívne. O riešeniach sa bude ďalej hovoriť na štvrtkovom samite v Bruseli.

Bulharsko Rusko Gazprom Bulgargaz plyn energie Čítajte viac Toky plynu cez Jamal sa zastavili

Návrh spočíva v zavedení dočasného dynamického stropu na ply na holandskej burze TTF (Title Transfer Facility), ktorej index je tzv. benčmarkom – teda hlavným porovnávacím ukazovateľom pre obchodovanie s plynom na starom kontinente. Už aj predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že ceny na tejto burze nezodpovedajú realite, keďže Rusko už dávno nedodáva 40 percent plynu do Európy, ale len 7 percent.

„Toto riešenie pomôže vyhnúť sa extrémnej premenlivosti a cenovým nárastom ako aj špekuláciám spôsobujúcim ťažkosti v dodávkach zemného plynu do niektorých členských štátov,“ píše sa v dokumente, ktorý videli novinári Bloombergu.

Portál pripomína, že Komisia nekomentuje predbežné návrhy, ktoré sa ešte môžu meniť. Ďalej sa v návrhu spomínajú dočasné stropy na denné obchodovanie na derivátových trhoch s energiami – tiež aby sa predišlo k extrémnej volatilite (premenlivosti). Toto riešenie má zabezpečiť, aby si firmy vedeli zaobstarať energie v strednodobom horizonte.

Energetika / Plošina / Plyn / Čítajte viac Ceny plynu prudko klesajú. Blíži sa veľká dohoda na energetickej kríze

Komisia zároveň pracuje aj na doplňujúcom benčmarku pre skvapalnený plyn. Ten by mal byť uvedený na konci tohto roka tak, aby bol použiteľný už pri napĺňacej sezóne v roku 2023. Zároveň sa tiež pracuje na spoločnom postupe pri napĺňaní zásobníkov plynu. V návrhu sa píše, že minimálne 15 percent svojich zásobníkov by mali členské štáty napĺňať spoločnými nákupmi. Nákupy z Ruska by boli vylúčené, píše Bloomberg.

Dôležité bude nájsť zhodu medzi členskými štátmi. O to sa budú snažiť štáty na samite počas tohto štvrtka a piatka.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #zdražovanie