Pomôže Gabčíkovo v energetickej kríze? Návrh poslanca z OĽaNO môže z neho vytiahnuť 150 miliónov eur

Podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja (OĽaNO) vie Gabčíkovo prispieť v boji proti drahým energiám hneď dvoma spôsobmi.

21.10.2022 05:00
Gabčíkovo Foto: ,
debata (10)

Vodná elektráreň Gabčíkovo je vybudovaná na hraničnej rieke Dunaj a so svojou výrobou elektriny je spomedzi všetkých vodných elektrární tou najväčšou. Priamo na ňu upriamil pozornosť minister životného prostredia Ján Budaj v súvislosti s energetickou krízou.

V hre je osobitný odvod

Minister Budaj upozornil, že pre dobré hospodárske výsledky vygenerovalo Gabčíkovo až 150 miliónov eur, ktoré môžu byť použité na kompenzácie. „V rezorte máme Gabčíkovo, ktoré veľmi dobre funguje a pomôže občanom,“ povedal minister Budaj v relácii Na telo na Markíze. „Nikdy v histórii nemalo také dobré hospodárenie,“ povedal s tým, že až 150 miliónov môže ísť na kompenzačné opatrenia.

Karel Hirman Čítajte viac Minister Hirman: Domácnosti nemusia povinne ušetriť 15 percent elektriny, ceny energií budú únosné

Denník Pravda zisťoval, odkiaľ sa tieto zdroje z Gabčíkova zobrali. Avizovaných 150 miliónov eur by mohlo pritiecť z osobitného odvodu, ktorý sa môže aktuálne strojnásobiť a rozšíriť aj na iné subjekty. Prípadný úspech osobitného odvodu v parlamente by ovplyvnil viacero segmentov. Utrpia tak napríklad lízingové, finančné spoločnosti, médiá či telekomunikační operátori.

Zmenu bez odbornej diskusie navrhol poslanec OĽaNO Milan Vetrák a návrh je na aktuálnej schôdzi parlamentu. Osobitný odvod pre regulované odvetvia vznikol ešte pred viac ako desiatimi rokmi za vlády Roberta Fica (Smer) za účelom konsolidácie verejných financií. Podstatné však bolo, že malo ísť o dočasné opatrenie na obdobie troch rokov.

Ak by zákon prešiel v parlamente pre štátny podnik Vodohospodárska výstavba, ktorý má v správe Gabčíkovo, by to znamenalo 100 miliónov eur zo zisku po zdanení za rok 2022 a 50 miliónov eur zo zisku po zdanení za rok 2023, avizuje rezort životného prostredia. Inými slovami návrh poslanca z OĽaNO môže vytiahnuť z Gabčíkova za dva roky dokopy 150 miliónov eur.

„Je však potrebné doplniť, že podnik Vodohospodárska výstavba okrem uvedeného odvodu uhradí v roku 2023 do štátneho rozpočtu ďalšie platby z titulu dane z príjmov a odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach v predpokladanej výške 42,5 miliónov eur,“ tvrdí tlačové oddelenie rezortu životného prostredia.

Ako ďalej envirorezort upozorňuje, Vodohospodárska výstavba zároveň môže byť subjektom mimoriadneho zdanenia výrobcov elektriny, pričom presný mechanizmus tohto zdanenia nie je v súčasnosti známy.

Elektrina z vody

Minister Budaj tiež upozornil na to, že vodná elektráreň Gabčíkovo vie vyrobiť dve terawatthodiny elektrickej energie. „Toto je príspevok ku kríze od rezortu životného prostredia. Dávame k dispozícii aj financie aj elektrinu z tohto zdroja, povedal šéf envirorezortu s tým, že to je jedna z možností, ktorú ponúkajú a je k dispozícii. Napríklad aj pre verejné inštitúcie, akými sú školy či nemocnice.

Verejné inštitúcie a samospráva, ktoré potrebujú mať energetickú istotu, dostanú v najbližších týždňoch jasné pravidlá, ako postupovať. „Budeme žiadať, aby sa šetrilo na úrovni 15 percent spotreby,“ vysvetlil Budaj v politickej relácii na Markíze. Inými slovami, kto nebude šetriť, nemôže očakávať ani podporu.

Celková priemerná ročná výroba Vodnej elektrárne Gabčíkovo bola za posledných 10 rokov vo výške 2 terawatthodiny. Rezort životného prostredia pre denník Pravda vysvetľuje, že podnik v rámci rozloženia rizika nevyrovnanej výroby predáva postupne rok až dva dopredu približne polovicu svojej predpokladanej produkcie, druhú polovicu vyrobenej elektriny predáva deň dopredu na krátkodobom trhu.

Celková výroba elektriny na Slovensku bola v roku 2019 na úrovni 28,4 terawattho­diny. Vodné elektrárne predstavujú 16,1 percenta celkovej výroby. Výroba z vodnej elektrárne Gabčíkovo predstavuje 2 terawathodiny, čo je skoro sedem percent celkovej vyrobenej elektriny na Slovensku.

Na obrázku nižšie je prehľad výroby elektriny na Slovensku podľa zdrojov, súvisiacich emisií CO2eq a spotreby elektriny podľa sektorov. Uhoľné a plynové zdroje produkujú väčšinu emisií v rámci slovenskej elektroenergetiky, informuje portál faktyoklime.sk.

Do výroby elektriny z vodných zdrojov zasiahlo aj tohtoročné sucho. Výkon vodných elektrární pre nízku hladinu vody klesol o desiatky percent. „Tohtoročné letné sucho výrazne negatívne ovplyvnilo výrobu, pričom doterajšia výroba elektriny v prvých troch štvrťrokoch 2022 patrí k najnižším v porovnaní s ostatnými rokmi od jej sprevádzkovania v roku 1992,“ dodáva envirorezort.

Päť miliárd na energie

Celkovo plánuje vláda vyčleniť na boj proti drahým energiám až päť miliárd eur. Vláda ešte v piatok schválila novelu štátneho rozpočtu na tento rok a štátny rozpočet na budúci rok.

Novela štátneho rozpočtu na tento rok by mala umožniť to, aby sa mohlo do konca roka rozdeliť 1,5 miliardy eur. Konkrétne 200 miliónov na 14. dôchodky, 190 miliónov na kompenzácie pre ohrozené skupiny, 900 miliónov eur je vyčlenených pre firmy a 200 miliónov pre verejný sektor. Tento návrh v utorok prešiel parlamentom.

Rozpočet na budúci rok na druhej strane počíta s rezervou na kompenzácie drahých energií v objeme rekordných 3,4 miliardy. Najväčšia časť, teda 1,5 miliardy je vyčlenená na pomoc pre podnikateľský sektor, aby nemuseli firmy znižovať výrobu, zatvárať a prepúšťať ľudí. Pre domácnosti je vyčlenených 1,2 miliardy a pre verejný sektor 700 miliónov eur. Ďalších 100 miliónov eur sa plánuje ušetriť na nevyplácaní odmien pre štátnych zamestnancov do konca apríla 2023.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Gabčíkovo #Ján Budaj