Toky plynu cez Jamal sa zastavili

Toky plynu cez plynovod Jamal smerom na východ z Nemecka do Poľska klesli v pondelok na nulu, zatiaľ čo dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu boli stabilné. Ukázali to v pondelok údaje prevádzkovateľov plynovodov.

17.10.2022 11:49
Bulharsko Rusko Gazprom Bulgargaz plyn energie Foto: ,
Plynová kompresorová stanica na ropovode Jamal-Európa pri bieloruskom Nesviži.
debata (65)

Podľa nemeckého operátora Gascade výstupné toky na stanici Mallnow, ktorá leží v blízkosti hraníc s Poľskom, klesli na nulu od 6.00 h SELČ.

Nominácie na transport ruského plynu na Slovensko z Ukrajiny cez hraničný bod Veľké Kapušany dosiahli 36,7 milióna metrov kubických (m3), čo je oproti predchádzajúcemu dňu len malá zmena, ukázali údaje ukrajinskej prepravnej sústavy.

Energetika / Plošina / Plyn / Čítajte viac Ceny plynu prudko klesajú. Blíži sa veľká dohoda na energetickej kríze

Ruský energetický gigant Gazprom uviedol, že v pondelok dodá do Európy cez Ukrajinu 42 miliónov m3 plynu, čo je pokles z nedeľných (16. 10.) 42,4 milióna m3/deň.

Toky plynu cez plynovod Nord Stream 1, ktorý vedie cez Baltské more z Ruska do Nemecka, zostali na nule. Potrubie bolo odstavené 31. augusta pôvodne na tri dni údržby, ale odvtedy je stále mimo prevádzky. Moskva najskôr tvrdila, že dôvodom sú technické problémy, z ktorých obvinila západné sankcie. Neskôr došlo na Nord Stream 1 aj paralelnom potrubí Nord Stream 2 k sérii výbuchov, ktoré ich poškodili.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn