Ceny plynu prudko klesajú. Blíži sa veľká dohoda na energetickej kríze

Ceny plynu na trhu prudko klesajú. Na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) sa plyn predáva aktuálne za 65 eur za megawatthodinu. Začiatkom týždňa sa pritom cena držala ešte nad hranicou 102 eur za megawatthodinu.

17.10.2022 10:20
Energetika / Plošina / Plyn / Foto: ,
Pohľad na plošinu na ťažbu a spracovanie plynu Sleipner A neďaleko nórskeho mesta Stavanger 1. októbra 2022
debata (17)

Koncom septembra bola cena plynu na spomínanom trhu na úrovni viac ako 200 eur za megawatthodinu. Na konci augusta hodnota plynu na spomínanom trhu dosahovala rekordné hodnoty na úrovni zhruba 313 eur za megawatthodinu.

Bulharsko Rusko Gazprom Bulgargaz plyn energie Čítajte viac Strop na ceny plynu povedie k zastaveniu dodávok, tvrdí riaditeľ Gazpromu

Mierne klesajú aj ceny elektriny. Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v piatok predávala za 444 eur za megawatthodinu. V utorok bola cena na úrovni 465 eur za megawatthodinu. Elektrina dosiahla rekord na pražskej burze 26. augusta, keď sa jej cena vyšplhala na 1 001 eur za megawatthodinu.

Podľa aktuálnych údajov slovenského organizátora trhu s elektrinou, spoločnosti OKTE, je priemerná denná hodnota elektriny na dennom trhu 125 až 130 eur za megawatthodinu.

Lídri členských štátov EÚ sa pokúsia nájsť spoločnú reakciu na nárast cien energií na summite, ktorý sa bude konať v Bruseli vo štvrtok a piatok.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrika