Ďalší útok na infraštruktúru? Poliaci odhalili úniky na ropovode Družba

Poľský prevádzkovateľ ropovodu PERN oznámil, že v utorok večer zistil únik v jednom potrubí ropovodu Družba, ktorým prúdi ropa z Ruska do Európy.

12.10.2022 10:06
Ropa, Ukrajina Foto:
debata (18)

Príčiny úniku, ktorý bol odhalený zhruba 70 kilometrov od mesta Plock v strednom Poľsku, nie sú v tejto chvíli známe. Južná vetva ropovodu, ktorá privádza ropu aj do Českej republiky, je podľa spoločnosti PERN v poriadku. Informovala o tom agentúra Reuters.

„V tejto chvíli všetky služby spoločnosti PERN (technické, prevádzkové, vnútropodnikový hasičský zbor a sekcia ochrany životného prostredia) prijímajú opatrenia v súlade s postupmi stanovenými pre tento typ situácie,“ uviedol prevádzkovateľ ropovodu. Správu priniesli České noviny.

Ropovod Družba začína v Rusku na východnom brehu Volgy a v Bielorusku sa delí do dvoch vetiev – severná vedie do Poľska a do Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky. Druhá línia ropovodu a ďalšie prvky infraštruktúry spoločnosti PERN fungujú normálne, uviedol poľský podnik.

Šéf hnutia Sme rodina. Čítajte viac Pomoc za 1,5 miliardy stojí, poslanci sa boja Matovičových atómoviek. Kollár sa vyhráža predčasnými voľbami

Ropovod Družba je jedným z najväčších na svete a dodáva ropu z Ruska do viacerých krajín Európy vrátane Bieloruska, Poľska, Nemecka, Maďarska, Slovenska a Česka. Na Slovensko aj do Českej republiky dodáva ropu južná vetva. Hovorca českého prevádzkovateľa ropovodov MERO dodal, že čo sa týka toku ropy do Česka, nezaznamenal žiadne zmeny.

Nemecká rafinéria Schwedt, ktorá zabezpečuje 90 % pohonných látok pre hlavné mesto Berlín, ani nemecké ministerstvo hospodárstva, či spolkový sieťový úrad, sa k situácii zatiaľ nevyjadrili.

Koncom septembra došlo vo švédskych a v dánskych vodách k niekoľkým únikom plynu z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Rusko aj západné krajiny uviedli ako dôvod sabotáž, pričom únik plynu medzitým začal vyšetrovať spoločný tím vyšetrovateľov zo Švédska, z Dánska, Nemecka a ďalších krajín.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ropovod #Družba