Cena plynu v Európe letí nadol, čo sa pod to podpísalo?

Európske ceny plynu pokračujú v poklese, pričom referenčný kontrakt zlacnel pod 150 eur za megawatthodinu (MWh). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

10.10.2022 10:54
plyn NordStream1 potrubie Foto: ,
Potrubné systémy a uzatváracie zariadenia v prijímacej stanici plynovodu Nord Stream 1 v Baltskom mori a odovzdávacej stanice plynovodu OPAL v Lubmine na severe Nemecka 30. augusta 2022.
debata (51)

Cena referenčného kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci sa na holandskej burze TTF v pondelok prepadla približne o 5 % až na 144 eur za MWh. Od TTF kontraktu sa odvodzujú ceny plynu na európskom trhu.

Dlhodobo napätá situácia na európskom trhu s plynom sa aktuálne mierne uvoľnila. Hlavným dôvodom je, že európske zásobníky plynu sú pred zimou naplnené. Ďalším faktorom sú snahy vlád o úspory energií.

žena, kotol, kúrenie, úsmev, energie Čítajte viac Ekonómovia prepočítali, čo s účtami ľudí spravia januárové faktúry za energie

Aj napriek terajšiemu poklesu sú však ceny plynu stále výrazne vyššie než pred začiatkom vojny na Ukrajine. Príčinou je vysoká závislosť Európy od dodávok ruských energií, ktoré sa v uplynulých mesiacoch postupne znižovali. Vlády sa snažia nahradzovať ruský plyn dodávkami z iných krajín, napríklad z Nórska či USA.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #burza