Eurokomisárka na návšteve Slovenska: Eurokomisia sa nebráni využívaniu eurofondov v boji s energetickou krízou

Európska komisia sa nebráni využívaniu eurofondov v boji s energetickou krízou. Po stretnutí so slovenským ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom to uviedla európska komisárka pre energetiku Kadri Simson.

06.10.2022 10:05 , aktualizované: 10:43
Kadri Simson Foto: ,
Na snímke minister eurokomisárka Kadri Simson.
debata (11)

„Za Európsku komisiu môžem povedať, že sme naozaj flexibilní, pokiaľ ide o využívanie eurofondov na investície do infraštruktúry. Ak je potrebné, tak aj v oblasti štátnej pomoci sme flexibilní. Čoskoro oznámime dočasný režim pre štátnu pomoc. Sme otvorení diskusiám a hľadaniu čo najlepších riešení,“ povedala na tlačovej besede Simson.

Európske riešenia

Ako uviedol minister Hirman, na stretnutí s eurokomisárkou hovorili o celoeurópskych riešeniach, ktoré pomôžu všetkým krajinám EÚ vyriešiť energetickú krízu.

„Na plynárenskom trhu chceme dosiahnuť systémové riešenie, ktoré bude výhodné pre našich serióznych dodávateľov plynu a spotrebiteľov EÚ,“ uviedol Hirman. Simson na záver dodala, že sa chystajú ďalšie rokovania o dodávkach plynu s Azerbajdžanom, Alžírskom či Nórskom. a navrhované riešenia v oblasti energetiky.

Výnimka z Bruselu

Slovensko môže využiť zo zatiaľ nevyčerpaných prostriedkov Európskej únie na pomoc svojej ekonomike pre rast cien energií 1,5 miliardy eur. Podľa poslankyne Európskeho parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej (frakcia Obnovme Európu) nepôjde o päť ani tri alebo štyri miliardy eur ako hovorí premiér Eduard Heger (OĽaNO). Myslí si, že potrvá ešte niekoľko dlhých mesiacov, kým sa Slovensko k tým peniazom dostane.

„Sú to zazmluvnené peniaze, ktoré teraz rezorty musia zobrať predovšetkým obciam a mestám. Tie z nich mali dobudovať cesty a škôlky,“ uviedla na sociálnej sieti Ďuriš Nicholsonová. Táto vláda podľa nej zlyhala v čerpaní eurofondov a zlyháva v pomoci ľuďom, pričom podotkla, že minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) vnímajú energetickú krízu ako príležitosť prekryť vlastné dlhodobé a systémové zlyhania a kúpiť si ľudí eurofondmi.

„Keby Remišová a celá vláda v oblasti eurofondov totálne nezlyhali, nemuseli dnes v predklone prosíkať ten „zlý“ Brusel o výnimku,“ poznamenala Ďuriš Nicholsonová. Podľa nej Remišová mala mať už celý rok spojazdnený nový operačný program a vláda už mohla pomáhať ľuďom. „Naša ekonomika sa nemusela vôbec rúcať, firmy nemuseli krachovať a ľudia nemuseli padať do chudoby,“ tvrdí europoslankyňa.

Vďaka výnimke z Bruselu, o ktorej budú rozhodovať aj europoslanci, podľa Ďuriš Nicholsonovej bude môcť Slovensko časť nevyčerpaných peňazí použiť na záchranu vlastnej ekonomiky a ľudí. „Je to lepšie ako tie nevyčerpané peniaze v roku 2023 vracať,“ dodala.

Pozrite si tlačovku naživo:

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina #zdražovanie