Známa reštaurácia v Bratislave zatvára. SPP od nás chce 10-násobné ceny, nezaplatili sme, vypli nás

Ružinovská reštaurácia Planetka tvrdí, že musela zavrieť, lebo ju Slovenský plynárenský priemysel odpojil od energií.

05.10.2022 16:54
restauracia planetka Foto:
Reštaurácia Planetka.
debata (84)

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) odstavil bratislavský podnik Planetka v ružinovskej mestskej časti. Stalo sa tak z toho dôvodu, že SPP požadoval od prevádzky desaťnásobne vyššiu ceny elektrickej energie, uvádza Planetka na svojej bráne. „SPP nebol ani ochotný počkať dva týždne do stanovenia cien štátu,“ odkazujú svojim zákazníkom.

Na otázky denníka Pravda zareagovala SPP iba všeobecne, že neukončuje z dôvodu vysokých cien elektriny a plynu na svetových trhoch so žiadnymi zákazníkmi v regulovaných segmentoch. No keď podnik spadá do neregulovaného segmentu, platí trhové ceny, pripomína SPP. „SPP nakupuje pre odberateľov v neregulovaných segmentoch (mimo domácnosti a malé podniky) elektrinu a plyn za trhové ceny, ktoré sú v súčasnosti niekoľkonásobne vyššie ako tomu bolo pred rokom, či dvoma a túto cenu musí, ako ktorýkoľvek iný dodávateľ, zohľadniť v cene pre odberateľa. SPP nemôže dodávať elektrinu a plyn pod náklady, keďže by to spoločnosti spôsobovalo stratu a navyše je takéto konanie zakázané z hľadiska ochrany hospodárskej súťaže a je trestným činom,“ uvádza v reakcii.

Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) vyzval vedenie Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), aby zastavilo šikanovanie a odpájanie podnikateľov a občanov a vzdalo sa svojich funkcií. Poslanec údajne eviduje niekoľko prípadov, v ktorých dodávatelia elektriny a plynu zrušili zmluvy drobným odberateľom a následne im ponúkli nové zmluvy s vyššími cenami.

Igor Matovič Čítajte viac Peniaze na pomoc proti zdražovaniu budú. Je to na 95 percent isté, hovorí Matovič

„V posledných dňoch som sa stretol s viacerými prípadmi, keď dodávatelia elektriny a plynu zrušili existujúce zmluvy drobným podnikateľom alebo občanom. Potom im ponúkli násobne vyššie ceny a keď okamžite nepodpísali novú zmluvu, v priebehu niekoľkých dní im vypli plyn a elektrinu,“ vysvetlil Kremský. Ide podľa neho najmä o odberateľov štátnej spoločnosti SPP. Ten stále vedú nominanti bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

„Je neprijateľné, že takéto necitlivé praktiky v takýchto ťažkých časoch používa štátny podnik. Štátna firma sa nesmie zneužívať na podrazy a šírenie paniky medzi ľuďmi, najmä keď poctivo platia svoje účty a dodávateľovi energií nedlhujú. Môže to spôsobiť krach firiem, zvýšenie nezamestnanosti a ekonomický úpadok,“ upozornil predseda hospodárskeho výboru.

SR MH Hirman TK energetika závery rokovanie BAX Čítajte viac Hirman ohlásil tlačovku, príde aj eurokomisárka. Bude informovať o cenách energií

Ak sa vám stalo niečo podobné, alebo poznáte niekoho s rovnakým príbehom, napíšte nám na ekonomika@pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #SPP #zatváranie