Ceny plynu na trhoch prudko klesajú. Blíži sa jeho stropovanie

Trhové ceny plynu prudko klesajú. Na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) sa plyn predáva aktuálne za 83 eur za megawatthodinu. V pondelok pritom bola cena plynu na spomínanom trhu na úrovni 159 eur za megawatthodinu. Za tri dni tak trhové ceny plynu klesli takmer o polovicu. Na konci augusta hodnota plynu na spomínanom trhu dosahovala rekordné hodnoty na úrovni zhruba 313 eur za megawatthodinu.

05.10.2022 10:32
Putin Foto: ,
Putin na fotografii z 3. októbra.
debata (21)

Mierne klesajú aj trhové ceny elektriny. Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v utorok predávala za 457 eur za megawatthodinu. V pondelok bola cena na úrovni 473 eur za megawatthodinu. Minulý pondelok bola cena na úrovni 508 eur za megawatthodinu. Najvyššiu hodnotu počas minulého týždňa dosiahla elektrina v stredu, kedy sa cena vyšplhala na 534 eur za megawatthodinu. Elektrina dosiahla rekord na pražskej burze 26. augusta, keď sa jej cena vyšplhala na 1 001 eur za megawatthodinu.

Tatralandia, aquapark, hotely, reštaurácie Čítajte viac Budú akvaparky iba luxusom? Uťahujú si opasky, kde sa dá, no ceny pre zákazníkov museli zvýšiť

Európska únia (EÚ) by mala zaviesť dočasný strop na ceny zemného plynu. Platiť by mal, kým sa nezavedie nový cenový index, uviedla šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v Európskom parlamente.

„Zavedenie stropu na plyn všeobecne je dočasným riešením, kým nevytvoríme nový cenový index EÚ, ktorý zabezpečí lepšie fungovanie tohto trhu. Komisia už na tom začala pracovať,“ povedala Leyenová.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn