Európa sa katastrofe s plynom môže tento rok vyhnúť, budúci môže byť horší

Európa sa môže tento rok vyhnúť katastrofe spôsobenej nedostatkom plynu, keďže vidno, že spotreba energií sa znižuje a zásoby rastú, budúci rok však môže byť horší. Uviedol to v utorok Ben Luckock, šéf divízie pre obchodovanie s ropou v obchodnej spoločnosti Trafigura. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

04.10.2022 18:17
Biden Foto: ,
Prezident USA Joe Biden podporil zákaz dovozu ruského plynu, ropy a uhlia, ale o uráne to neplatí.
debata (4)

Zníženie dopytu po energiách zo strany priemyslu o 25 až 30 % a solídne zásoby, ako aj vysoký dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) s veľkou pravdepodobnosťou umožnia Európe najbližšiu zimu zvládnuť. Nasledujúce chladné obdobia si však budú vyžadovať dovoz obrovského množstva plynu na naplnenie zásobníkov, keďže dodávky ruského plynu sa prudko zredukovali a nie je vylúčené ich úplne zastavenie.

kremsky Čítajte viac SPP už odpája prvých ľudí a firmy, tvrdí Matovičov poslanec. Nepodpísali vyššie zmluvy za energie a prišlo odpojenie

„Vidno, že ľudia sa usilujú veci riešiť a znižujú spotrebu energií. Túto zimu sa tak katastrofe môžeme vyhnúť. Obávame sa však, čo príde na budúcu zimu,“ povedal Luckock na energetickej konferencii Energy Intelligence Forum v Londýne. Podľa neho sa Európe nepodarí vybudovať dostatočnú infraštruktúru na výrazné zvýšenie regasifikácie LNG. „Ak bude situácia v súvislosti s Ruskom pokračovať ako doteraz, nepredpokladám, že sa problém podarí vyriešiť,“ dodal Luckock.

Aj zástupcovia konkurenčných obchodníkov s komoditami Vitol a Gunvor vyjadrili podobné obavy. Očakávajú, že ceny plynu zostanú na vyššej úrovni, keďže súčasná LNG infraštruktúra v Európe nebude schopná nahradiť objem plynu donedávna dovážaný z Ruska. Ako povedal zakladateľ a šéf spoločnosti Gunvor Torbjörn Tornqvist, tento a ani budúci rok nemožno počítať s výraznejším poklesom cien plynu.

Analytici odhadujú, že Európa bude musieť v nasledujúcich 10 rokoch doviezť zhruba 200 miliónov ton LNG, aby nahradila ruský plyn. Nemecko, najväčší dovozca ruského plynu, bude potrebovať približne 40 miliónov ton LNG, ak má nahradiť zhruba 50 miliárd kubických metrov suroviny, ktorú dovážalo plynovodmi z Ruska.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina