Matovič z Luxemburgu o mimoriadnom úspechu: Na riešenie energokrízy môžeme použiť peniaze z eurofondov

Podľa neho je to mimoriadne veľká vec, ktorá Slovensku umožní domácnosti a firmy na Slovensku previesť cez energetickú krízu so silnou pomocnou rukou štátu.

04.10.2022 11:54
SR Bratislava Politika Koalícia Kríza Bôrik BAX Foto: ,
Igor Matovič
debata (17)

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v utorok odcestoval na pracovnú cestu do Luxemburgu, kde je rokovanie ministrov financií. Hlavným a kľúčovým bodom je legislatíva k nástroju RepowerEU. Ministri budú rovnako diskutovať o vysokých cenách energií či hospodárskych a finančných dopadoch ruskej agresie na Ukrajine.

Matovič na sociálnej sieti informuje, že Európska komisia práve ústami výkonného podpredsedu Valdisa Dobrovskisa dala na našu žiadosť verejný prísľub, že Komisia urobí kroky, ktoré umožnia Slovensku použiť na riešenie energetickej krízy nevyčerpané eurofondy z obdobia 2014–2020.

„Je to obrovský úspech Slovenska. Jediní sme o to žiadali a viacmenej jediným nám táto zmena pomôže. Veľká vďaka patrí premiérovi Edovi Hegerovi aj za jeho osobnú intervenciu,“ napísla.

Podľa neho je to mimoriadne veľká vec, ktorá Slovensku umožní domácnosti a firmy na Slovensku previesť cez energetickú krízu so silnou pomocnou rukou štátu.

Štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek v rozhovore pre denník Pravda povedal, že z nevyčerpaných eurofondov by sme mohli získať na kompenzácie tri až štyri miliardy eur.

Slovensko zároveň získa 366,9 milióna eur z programu RepowerEU na zníženie energetickej závislosti na ruských fosílnych palivách a podporu obnoviteľných zdrojov.

Marcel Klimek Čítajte viac Štátny tajomník Klimek: Domácnosti vďaka dohode so Slovenskými elektrárňami ušetria nie 250, ale 2000 eur za rok
17 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #energie #Igor Matovič