Hirman vysvetľuje, čo sa dohodlo v Bruseli: Slovensko neprehralo, už sa pracuje na strope pre ceny plynu

V Bruseli sme neprehrali, reaguje šéf rezortu hospodárstva Karel Hirman. Vyhlásil to v nedeľu na tlačovej konferencii.

02.10.2022 10:31
SR MH Hirman TK energetika závery rokovanie BAX Foto:
Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman.
debata (68)

Dôrazne sa ohradil, že by Slovensko po piatkovom rokovaní v Bruseli prehralo. „Záver, ktorý vyplynul z rokovania Rady ministrov energetiky, je pre Slovensko výrazne výhodnejší ako bola situácia, v ktorej som na zasadnutie rady prichádzal, a ako bol pôvodne navrhnutý program,“ povedal.

Tvrdí, že bol poriadne prekvapený z titulkov médií, keď sa vrátil z Bruselu, ktoré hlásali negatívne správy. „Je to mŕtvo narodené dieťa. My sme jediní boli proti,“ povedal Hirman. „V tomto návrhu, napriek našej maximálnej snahe, boli urobené len určité úpravy, ktoré nám dali zlepšenie, napríklad, možnosť bilaterálnych rokovaní s krajinami, kde sa nadmerná daň z nadmerných ziskov vlastne z našej energie bude vyberať, napríklad, v Nemecku,“ uviedol.

Z návrhu, ktorý mal vyzbierať 140 miliárd eur v podobe mimoriadneho zdanenia v celej Európe, je toto číslo ničím nepodložené. To, na čo by sa malo sústrediť, je podľa Hirmana zastropovania cien plynu.

Eduard Heger Čítajte viac Heger volal nemeckému kancelárovi. Profit z našej elektriny končí v nemeckých vačkoch, vráťte nám ho

Návrh Európskej komisie členské štáty schválili „iba formálne“ a je podľa Hirmana „veľmi, veľmi zlý“. Zároveň potvrdil, že tento návrh je pre Slovensko nevýhodný, pretože nám žiadne veľké príjmy zo zdanenia z nadvýnosov elektriny či mimoriadnej dane z fosílnych palív a rafinérií neprinesie.

Pozrite si tlačovú besedu naživo:

Na slová premiéra Hegera, ktorý by elektrinu v krajnom prípade znárodnil a uplatnil by sa tak vládou schválený „plán B“, Hirman reagoval diplomaticky. „Je to krajné riešenie, nechcem do toho ísť. Zákon snáď zostane iba v zásuvke. No tento zákon splnil účel a našim partnerom ukázal, že sme v krízovej situácii,“ povedal Hirman.

Prečo je dôležitý strop na ceny plynu

Hirman tvrdí, že vďaka iniciatíve 14 štátov (Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Poľsko) a Slovenska sa vrátil na stôl návrh zastropovať ceny plynu dovážaného do Európskej únie. Diskusia o tomto bode na Rade bola podľa neho „búrlivá“, no veľmi vecná. Tento návrh je pre EÚ teraz prioritou a Komisia má urýchlene pripraviť „mustru“, ktorá by sa sfinalizovala do konkrétnych opatrení pre všetky štáty EÚ.

Budúci týždeň by malo byť neoficiálne zasadnutie hláv členských štátov a o týždeň neskôr aj ministrov pre energetiku a vtedy by sa malo vedieť, kedy a čo idú štáty EÚ v oblasti plynu prijať. „Je to zásadné rozhodnutie. Tento návrh má výraznú šancu vyriešiť naše problémy,“ povedal.

Marcel Klimek Čítajte viac Štátny tajomník Klimek: Domácnosti vďaka dohode so Slovenskými elektrárňami ušetria nie 250, ale 2000 eur za rok

Tento návrh by mal zraziť horúčku v cenách energetických komodít, ktorá podľa neho siaha až do výšky 40 stupňov Celzia, preto túto teplotu treba najskôr zraziť dole, aby sa choroba dala následne vyliečiť.

Podstata dohody na zastropovaní plynu spočíva v tom, že jeho cena je aktuálne 10-násobne vyššia ako bola bežná cena medzi rokmi 2015 – 2019, keď sme „žili normálny život“. A s týmto musíme niečo urobiť, hovorí Hirman. Tvrdí, že Vladimir Putin umelo manipuluje dodávky ruského plynu, čím tlačí cenu na trhoch stále vyššie a vyššie. „My musíme urobiť protiťah,“ tvrdí. „Súčasťou vojenského plánu pána Putina je plynom Európu vyhladovať. Dodávky škrtí už od leta minulého roka.“

Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman. Foto: TASR: Martin Baumann
SR MH Hirman TK energetika závery rokovanie BAX Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman.

Preto by sa jeho cena mala zastropovať, čo je podľa Hirmana úplne štandardný mechanizmus až do doby, keď sa situácia neukľudní. A keďže je plyn veľmi kľúčový pre cenu elektriny, Hirman si od toho sľubuje, že vďaka stropu na plyn jeho cena poklesne a zároveň klesne aj cena elektriny. „Dá sa to urobiť hneď, čo by upokojilo situáciu v Európe“. Ak vyskočí cena plynu na spotovom trhu, tak cena elektriny vzrastie následne dvojnásobne, povedal Hirman s tým, že takto jednoducho funguje trh.

Nový strop by podľa neho mal vychádzať z priemeru medzi rokmi 2015 až 2019 plus nejaká prémia, no bola by výrazne nižšia ako je v súčasnosti na trhoch.

Aj keby sa cena plynu zastropovala iní dodávatelia plynu prostredníctvom potrubia ako Rusko – Azerbajdžan, Alžírsko či Nórsko – budú z cien profitovať.

Strop na cenu skvapalneného plynu, ktorí sa do Európy preváža tankermi po mori, by mal byť určený iným mechanizmom ako ten cez potrubie. „Pre potrubný aj skvapalnený plyn treba vytvoriť nové cenové indexy, ktoré by boli únosné pre naše školy, domácnosti či nemocnice,“ hovorí Hirman.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #Karel Hirman